Modificări la pensia minimă. Adrian Negrescu: Nu este normal ca statul să dea aceiaşi bani celor care au muncit şi celor care nu au muncit deloc. Aia nu e pensie!
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Ar putea apărea modificări în ceea ce priveşte pensia minimă. Economistul Adrian Negrescu a explicat câţi bani ar putea încasa, astfel, românii care au muncit o viaţă întreagă pe salariul minim pe economie, dar şi de ce persoanele care nu au avut un loc de muncă nu ar trebui să mai primească pensie, ci o altă formă de venit.

Se vorbeşte despre o pensie minimă diferenţiată la nivelul coaliţiei, în condiţiile în care se lucrează la draftul unei noi legi a pensiilor, conform România TV. Practic, pensia va fi acordată diferit, în funcţie de anii de cotizare, dar va fi şi raportată la salariul minim brut. Astfel, pensia minimă nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut aflat în plată, dar nici mai mare de 75% din salariul minim brut, transmite sursa citată. 

Adrian Negrescu, analist economic, a avut o intervenţie pe acest subiect în cadrul emisiunii Cheia Zilei, moderată de Niels Schnecker. 

"Nu este normal ca statul să dea aceiaşi bani pentru cei care nu au muncit deloc şi pentru cei care au muncit pe salariul minim pe economie. Vorbim în momentul de faţă de 1,6 milioane de români care sunt pe salariul minim şi care vor primi, când vor ieşi la pensie, o pensie minimă. Ştiţi ce înseamnă 45% din salariul minim brut pe economie? Înseamnă 1300 de lei, aproximativ. Cam asta ar trebui să fie pensia minimă pentru cei cu salariul minim. 

Pentru ceilalţi, ar trebui să fie ajutor social, să nu i se mai spună pensie, pentru că nu este o pensie. Oamenii ăia nu au muncit, nu au adus niciun fel de contribuţie la bunăstarea tuturor, nu au susţinut bugetul de pensii, bugetul de sănătate, nu au făcut nimic şi doar aşteaptă să primească bani din partea statului. Sunt diverse modalităţi de ajutorare, astfel încât aceşti oameni să nu fie daţi deoparte", a precizat Adrian Negrescu. 

Guvernul va da înapoi banii celor care au pensii peste 4000 lei şi au fost taxaţi ilegal pentru contribuţii la sănătate 

Guvernul urmează să restituie sutelor de mii de români, cu pensii mai mari de 4.000 de lei,  contribuția de sănătate, după ce Curtea Constituțională  a declarat legea neconstituțională. VEZI AICI MAI MULTE

Şi despre acest subiect a vorbit Adrian Negrescu. 

"E o decizie pe care o aşteptam de mult. Nu se poate ca oamenii ăştia, care au contribuit cu mulţi bani o viaţă întreagă, pentru că de aia au pensii peste 4000 lei, să fie iarăşi supraimpozitaţi, să li se mai ia încă o dată banii, pe ideea că au făcut nişte bani şi că trebuie sancţionaţi. Legea trebuie să fie egală pentru toţi. Astfel, dacă ai o pensie de 2000 lei, trebuie să ai aceleaşi condiţii ca unul care are pensie peste 4000 lei", a concluzionat Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel