Data actualizării:
Data publicării:

Modificări la nivelul învățământului românesc. Cîmpeanu, anunț: Este o schimbare importantă

Autor: Ema Apostu | Categorie: Politica
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat mai multe modificări privind sistemul de învățământ românesc.

"Prima măsură adoptată astăzi (joi - n.r.), prin ordonanță de urgență, este posibilitatea ca universitățile românești, începând cu anul universitar 2020 - 2023, să poată să deruleze o bună parte din activități în sistem online, beneficiind de mijloace digitale. Până acum, legea educației definea spațiul universitar prin prezența nemijlocită, simultană, a studenților și cadrelor didactice. Prin această schimbare de paradigmă, aprobată astăzi de către Guvernul României, universitățile, pe baza respectării unor standarde de calitate care vor fi elaborate imediat după publicarea acestei ordonanțe, în Monitorul Oficial de către Agenția Română de Asigurarea Calității vor putea să se organizeze astfel încât, încă din toamna acestui an, în funcție de domeniu, având un specific pronunțat pe fiecare domeniu, diferențe între socio-umane sau învățământ de arte sau învățământ superior medical, vor putea să organizeze aceste activități și în regim online. Este o schimbare importantă”, a spus Cîmpeanu.

De asemenea, un alt lucru esențial din perspectiva digitalizării este că prin Ordonanța adoptată joi s-a realizat baza legală pentru ca trasabilitatea absolvenților de învățământ superior, integrarea lor pe piața muncii și nu numai să poată fi monitorizată.

"Practic, s-a creat baza legală pentru ca sistemul registrul matricol unic existent în Ministerul Educației să poată fi interconectat, interoperabil, cu alte baze de date ale altor instituții. E un pas important pentru digitalizare, dar un pas și încă și mai important, pentru ca școala românească, mediul universitar să fie mult mai bine conectat de societate. Repet, în acest fel am putea să avem pentru prima oară informații despre viitorul absolvenților universităților românești”, a spus ministrul Educației.

Premii mai mari, alocație de hrană și cazare dublă pentru participanții la olimpiade naționale

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că au fost adoptate joi patru măsuri pentru recunoașterea și susținerea performanței elevilor români.

"În primul rând, în contextul în care valoarea premiilor pentru participarea la olimpiade internaționale, olimpiade cu etape internaționale, ajunge până la 12.550 de lei, premiul întâi, fiind peste 4.000 de lei mențiune, pentru etapa regională premiul întâi este 4.440 de lei, fiind 2.550 de lei mențiunea. Aveam un sistem ridicol de recunoaștere la nivel național. La nivel internațional și regional, lucrurile sunt în regulă. Dar premii naționale care să pornească de la 65 de lei și să se oprească la 150 de lei pentru un elev care a fost primul în țară la o anumită olimpiadă au fost considerate ridicole de către Guvern, pe bună dreptate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a anunțat că premiul I va fi 1.000 de lei, premiul doi de 700 de lei, premiul 3 de 500 de lei, iar mențiunea va fi 300 de lei. Ministrul a anunțat și dublarea alocației zilnice pentru cazare și masă pentru fiecare participant la olimpiade naționale. Astfel, aceasta va crește de la 100 la 200 de lei.

"Este pentru prima oară când Guvernul a adoptat o măsură prin care performanța elevilor la olimpiadele internaționale este recunoscută indiferent de școala de unde provin. Este recunoscută prin alocarea unor burse de performanță pentru prima oară în școlile private. Sunt elevi care reprezintă România, sunt elevi care merită recunoașterea statului pentru nivelul de reprezentare, indiferent că provin din sistemul de stat sau privat”, a mai spus ministrul Educației.

Cea de-a patra măsură vizează crearea cadrului legal, astfel încât autoritățile locale să aibă posibilitatea lergală să contribuie pentru creșterea valorii acestor premii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel