Urmărește emisiunea live
Modificarea cotei unice și impozit suplimentar pentru marile companii. Chirieac: Vor să omoare găina cu ouă de aur
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mikhail Nilov)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Mikhail Nilov)
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre modificarea cotei unice și impozitarea suplimentară pentru marile companii, subiecte discutate în coaliția de guvernare.

"S-au făcut declaraţii incredibile astăzi. Coaliţia PSD-PNL-UDMR vrea să schimbe arhitectura taxelor şi impozitelor în România. Unii ar vrea să renunţe la cota unică, alţii ar vrea să fie păstrată. Unii vor impozit progresiv, alţii nu. Alţii vor să se schimbe sistemul de impozitare în legătură cu proprietăţile, să fie supraimpozitate salariile mari. Această coaliţie, din păcate, nu vorbeşte pe o singură voce şi nu are o opinie unitară. Avem o coaliţie cu trei idei", a spus Radu Tudor în emisiunea Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

"Sunt mici fisuri logice"

"Eu cred că onorabilii care formează guvernul acum vor să omoare găina cu ouă de aur. Se năpustesc la cheltuit de bani. Sunt şi mici fisuri logice. Adică, impozitezi cu 1% - că spui că e un impozit bun - companiile care au peste 100 de milioane de euro, că ai zis că îţi plătesc doar 0,8% şi le pui 1% impozit pe cifra de afaceri, că ei îşi exportă profiturile, dar, în acelaşi timp, vrei să diminuezi cifra de afaceri pentru cei cu impozit de 1% - de la un milion la 500.000. Ce logică are asta?

Pe de-o parte, recunoşti că impozitul ăla de 1% pe cifra de afaceri - care în opinia mea ar trebui aplicat pe toată economia - ar fi în regulă. În plus, la microîntreprinderi, impozitul de 1% te mai scutește de tot felul de controale din astea nebuneşti, în care încep să îţi numere impulsul la telefon, microlitrul de benzină şi alte chestii din astea, că sunt neîntrecuţi la controale. Aşa, e impozitul pe cifra de afaceri - aia ai plătit, aia s-a întâmplat", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Ce au declarat, astăzi, PNL și PSD

Marcel Ciolacu

"Sunt în jur de 320 de mari companii cu cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro în România. Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%", a spus liderul PSD la Palatul Parlamentului, întrebat cui i se va aplica taxa de solidaritate, relatează Agerpres.

"Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. (…) Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta nu exclude reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea, lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert, pentru că se impune acest lucru. (…) Filosofia e impozitarea capitalului, şi nu a muncii", a continuat Ciolacu.

El a adăugat că un impozit pe profit de 0,8% la marile companii e prea puţin. "Pentru prima oară, aceste sume vor avea şi o destinaţie, merg la educaţie şi sănătate. Vom vedea în coaliţie cum avem discuţia, dacă se continuă această discuţie sau găsim alte variante. Rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a capitalului. Ar fi fost vorba să intre în vigoare cu 1 ianuarie, anul viitor", a menţionat liderul social-democraţilor.

Adrian Câciu

Adrian Câciu, minstrul Finanțelor, spune că pachetul de măsuri sociale şi economice va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB. El a explicat că deducerile vizează ca cei care au venituri salariale mici să plătească mai puţin, adică scăderea impozitării muncii.

”Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din Coaliţie”, a mai spus ministrul Câciu, precizând că partea de dezbatere publică reală pe decizii şi această predictibilitate este cu şase luni înainte de schimbări.

Adrian Câciu a mai spus că Ministerul de Finanţe a venit cu absolut toate simulările necesare, astfel încât să se ia o decizie.

Întrebat despre taxa de solidaritate, ministrul de Finanţe a afirmat că ”nu crede că a fost vorba de o taxă de solidaritate, ci de o anumită contribuţie pentru ceea ce înseamnă sistemul de educaţie, sistemul de sănătate”.

”Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta”, a afirmat el.

Florin Cîțu

”Este clar că cineva care nu se pricepe sau nu ştie cum funcţionează finanţele în România vine cu astfel de idei. Ştiţi foarte bine că în România a încercat şi Ponta să ne mintă cu o acciză care se duce spre infrastructură. Nu. Banii se duc în buget şi apoi sunt direcţionaţi, nu pot să aibă o destinaţie clară. Deci nu există aşa ceva”, a spus preşedintele Senatului.

Florin Cîţu a precizat că ”lucrurile au fost tranşate, pentru că premierul şi preşedintele României au spus că nu se bagă taxe noi anul acesta şi că nu susţin taxe”. ”Nu văd de ce discutăm despre taxe. Programul de guvernare nu are taxe incluse. Eu vă pot spune, ca liberal, niciodată nu voi susţine o măsură care omoară spiritul liberal în România. Punct. (..) Aceste discuţii nu există”, a afirmat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel