Model pentru a salva afacerile din România. Irlanda de Nord acordă vouchere în valoare de 100 de lire tuturor cetățenilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Model pentru a salva afacerile din România. Irlanda de Nord acordă vouchere în valoare de 100 de lire tuturor cetățenilor   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Model pentru a salva afacerile din România. Irlanda de Nord acordă vouchere în valoare de 100 de lire tuturor cetățenilor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Irlanda de Nord va demara un program de ajutor pentru cetățenii și afacerile afectate de pandemia de coronavirus.

Irlanda de nord va implementa sistemul de vouchere High Street. Acesta se va deschide pentru înregistrare pe 27 septembrie, primele carduri fiind emise pe 4 octombrie. Programul de 145 milioane de lire sterline va oferi carduri preplătite în valoare de 100 de lire tuturor celor peste 18 ani.

Programul are ca scop să ajute acele afaceri din retail și ospitalitate care au fost afectate de pandemie. Cardurile de 100 de lire vor trebui cheltuite până la 30 noiembrie, înregistrarea urmând să se efectueze în principal printr-un portal online.

Persoanele fără acces online se pot înregistra telefonic începând cu 11 octombrie. Pentru a fi eligibil pentru un card trebuie ca cetățenii să fie înregistrați prin oricare dintre metode până la 25 octombrie.

"Acum este momentul să vă pregătiți să cheltuiți local", a declarat ministrul Economiei, Gordon Lyons.

"Obiectivul schemei High Street de 145 de milioane de lire sterline este de a stimula afacerile locale în urma declinului cauzat de pandemia de Covid-19.", a mai spus acesta. Ministrul a făcut anunțul pe strada Ormeau din sudul Belfastului, unde comercianții au salutat vestea.

Au mai existat programe similare

Vor exista puține limite cu privire la modul în care cardul poate fi utilizat. De exemplu, acesta trebuie cheltuit într-un spațiu fizic și nu poate fi folosit pentru jocuri de noroc. Programul se bazează pe scheme similare în Jersey și Malta.

Schema Jersey a înregistrat peste 10 milioane de lire sterline cheltuite cu o rată de preluare de 98% în rândul populației eligibile.

Tinerii sub 18 ani se plâng că sunt excluși

Confirmarea datelor pentru schemă vine după ce un număr de tineri au depus plângeri la Departamentul pentru Economie cu privire la excluderea lor din acesta.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Economie a declarat că a efectuat o evaluare a impactului egalității. Evaluarea, care a fost publicată online la 10 septembrie, a precizat că „impactul asupra vârstei este considerat a fi minor”.

Ofițerul de politici de la Centrul de avocatură al copiilor, Claire Kemp, a declarat că examinarea egalității a fost efectuată „numai după ce am depus o plângere la departament” și că a fost finalizată cu doar câteva zile înainte ca programul să fie lansat.

Evaluarea departamentului a afirmat că există probleme de reglementare și financiare în ceea ce privește emiterea de carduri către minori, problemele legate de protecția datelor specifice copilului și problemele de verificare, deoarece nu există în prezent seturi de date care să poată fi utilizate pentru a confirma identitatea tinerilor de 16 și 17 ani.

Schema de voucher a fost lansată după 12 septembrie

Colin Neill, de la Hospitality Ulster, a declarat că schema va da un impuls real economiei Irlandei de Nord, inclusiv sectorului ospitalității

„Îi încurajăm pe toți cei eligibili să primească voucherul de 100 de lire sterline să aplice cât mai curând posibil și, acolo unde pot, să-l cheltuiască șa afacerile locale de ospitalitate, sprijinind nu doar barurile, restaurantele, hotelurile și cafenelele locale, ci și prietenii și familia care lucrează acolo", a spus el, notează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel