Data actualizării:
Data publicării:

Moartea subită la tinerii sportivi. Prin ce teste trebuie să treacă un copil care se apucă de sport de performanță. Dr. Tatu-Chițoiu: Am observat cu ochii mei că nu se întâmplă

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Pandemia de COVID-19 a schimbat inima tinerilor sportivi, arată un studiu realizat în SUA. Dar moartea subită a tinerilor este un subiect vechi, astăzi mai des adus în fața oamenilor, prin mass-media. Însă, adevărată problemă constă în testările care trebuie făcute. 

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog, și fost sportiv, a vorbit, în conferința ”Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii, despre moartea subită la sportivi. Spune că ”este acum mediatizată, dar nu este nimic nou”, vorbindu-se despre moartea subită a tinerilor din 1760. ”Acum o descoperim mai frecvent, pentru că media este mai activă” afirmă medicul. 

”Mă întreb cum de au scăpat până atunci”

Problema, conform acestuia, pleacă din școală: ”Este vorba de educație încă din școală, de recunoaștere a stilului de viață sănătos, a activității sportive ca și prevenție, pentru boli cardiovasculare, pe de altă parte că acești copii trebuie să fie foarte bine testați când se apucă de sport competitiv. De obicei, moartea subită este electrică. E greu să crezi că un pacient cu cardiomiopatie hipertrofică sau cardiomiopatie dilatativă nu ajunge să fie testat până la moartea subită în acest sistem de testare al sportivilor. Eu sunt surprins când văd că la pacienți sportivi care au murit pe teren, la necropsie, se găsește că au avut cardiomiopatie hipertrofică și mă întreb cum de au scăpat până atunci. Problema este că, în timp, inima lor se schimbă. După COVID, s-a făcut o testare pe 1200 de sportivi din SUA și a fost găsit că aveau deja sechele de cardio-miocardită, deci nu mai erau aceiași ca înainte de COVID, așa că a apărut riscul de a muri subit prin tulburări de ritm”. 

foto Crișan Andreescu

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu are un mesaj clar: orice copil care începe un sport de performanță trebuie foarte bine testat și retestat în timp: ”Retestarea trebuie să se facă în permanență cu retestarea electrocardiografică, lucru care am observat cu ochii mei că nu se întâmplă”. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel