Data actualizării:
Data publicării:

MITING PSD. Cum au pierdut social-democrații RĂZBOIUL mediatic

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Duminică dimineață deputatul Liviu Pleșoianu anunța că PSD vrea să îi scoată pe români în stradă. Apoi, la câteva ore după aceea, Liviu Dragnea a spus, într-o declarație pentru DC News, că nu vrea să existe conflict între români și să se rupă România în două.   

"Pot spune că membrii și simpatizanții PSD nu mai pot fi ținuți în frâu, oamenii vor să iasă în stradă pentru a-și exprima dezaprobarea profundă față de mișcarea de inspirație soroșistă la care asistăm. Partidul se organizează singur. Simt că nu voi mai putea să țin în frâu, de la centru, presiunea din organizațiile din țară, care pot aduce în stradă, la București, aproape un milion de oameni", a spus președintele PSD pentru DC News. Declarația integrală o puteți găsi AICI.

Sociologul Alfred Bulai a explicat, în exclusivitate pentru DC News, când avea sens ca PSD să organizeze un miting și cum au pierdut social-democrații acest război mediatic.

Lipsa unei coaliții de susținere

În primul rând, PSD nu și-a construit coaliție de susținere, se auzeau doar vocile membrilor și simpatizanților partidului.

Orice politică publică, mai ales cele controversate care pot stârni reacții de respingere, înainte de a fi propusă, trebuie să aibă o largă coaliție de susținere. Adică trebuie să vină elite, asociații, ONG-uri, sindicate care să ceară acea politică publică. Dacă vei avea mai multe voci care susțin anumite chestiuni, rezistența va fi mult mai mică, reacțiile împotrivă vor fi mai atenuate.

Acum Klaus Iohannis s-a poziționat împotrivă; la fel și majoritatea instituțiilor statului s-au poziționat împotriva OUG. Astfel de instituții nici nu ar fi trebuit să fie consultate pentru că acestea sunt parte în 'proces'. Legile trebuie date de Parlament, nu le fac judecătorii. Nu avem experiență democratică prea lungă și, ca urmare, nu s-a observat că persoanele care se pronunțau erau direct interesate, dimpotrivă, au fost resimțite ca asociații, experți, oameni care se pricep, iar toate acestea au venit în coaliția de susținere a respingerii, a taberei lui Klaus Iohannis.

Cine a venit în apărarea Guvernului Grindeanu

În apărarea Guvernului Grindeanu au venit numai liderii PSD care nu au așa mare credibilitate pentru că și ei sunt parte din proces și au mai venit niște televiziuni, dar care sunt consacrate drept critici ai sistemului prezidențial. Așadar, nu PSD trebuia să ceară miting, ci trebuia să vină ca o cerință, de exemplu, a ONG-urilor.

Ce ar fi putut să facă PSD?

Pe de-o parte, înainte de a veni cu ordonanța, PSD ar fi putut să-și fi construit o coaliție de susținere. Pe de altă parte, înainte de scandalul momentului, PSD ar fi putut face un miting pentru demascarea abuzurilor din justiție, adică social-democrații să fi început partea cu protestele, a explicat sociologul pentru DC News.

Când ar fi trebuit organizat mitingul PSD?

Mitingul ar fi trebuit organizat de PSD imediat după ce Klaus Iohannis a ieșit la protest, în urmă cu două săptămâni. Dacă pentru social-democrați veneau în stradă câteva mii de oameni se crea o pondere și se arăta că există și o altă opinie în societate. Să nu uităm că atunci când a venit președintele nu era atât de multă lume la proteste.

[citeste si]

Dacă PSD ar fi putut controla protestul, acesta era util în măsura în care putea fi adus un număr uriaș de oameni în stradă în marș spre Cotroceni. Riscurile erau că s-ar fi putut infiltra și instigatori, spărgători de mitinguri sau ar fi fost unii oameni care i-ar fi huiduit. Pe de altă parte, un miting putea fi făcut doar în Piața Constituției pentru că Piața Victoriei este deja ocupată. Problema este că Piața Constituției este greu de umplut - pentru a avea impact trebuie să fie acolo cel puțin 300.000 de oameni.

Așadar, după cum a explicat sociologul în rândurile de mai sus, momentul mitingurilor PSD a fost pierdut, acesta trebuia făcut imediat ce a ieșit Klaus iohannis la protestul de la Universitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel