Mit privind consumul de ouă. Mihaela Bilic, variante: Cum să le preparăm corect
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay
Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay
Nutriționistul Mihaela Bilic a demontat un mit privind consumul de ouă și a dat câteva variante pentru toți cei care vor să le prepare corect, în funcție de obiective.

"Ouă pentru toate gusturile. Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esență de nutrienți- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!", a scris Mihaela Bilic, joi, pe pagina ei de Facebook. 

Cum se prepară corect un ou 

Rămâne însă o întrebare: Cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă? Mihaela Bilic a venit cu mai multe variante, "în funcție de obiectivele pe care le aveți."

"- Dacă sunteți la cură de slăbire și vă doriți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea sațiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau pește, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!

- Dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios; în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.

- Dacă vă face plăcere să înmuiați pâine în gălbenuș de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenit, atunci oul ochi va fi preferatul vostru; puțini sunt cei care știu că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci nici carnea nici albușul de ou nu pot absorbi ulei - oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!

- Dacă sunteți la dietă proteică sau Keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbănogi și a persoanelor cu activitate fizică intensă, se recomandă omleta. Simplă sau cu adaos de cașcaval, șuncă și legume, omleta are o valoare calorică ridicată. Chiar dacă nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din galbenuș “înghite” ulei precum maioneza. Atenție câtă grăsime puneți în tigaie atunci când faceți omletă - fiecare lingură de ulei are 100 de calorii, iar oul doar 80!", a dezvăluit nutriționistul.

De ce să NU consumi ouă crude 

În încheierea postării, Mihaela Bilic a atras atenția asupra unui mit: "Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greșit, este doar un mit!".

Nutriționistul a explicat că "albușul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicație alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se folosește albuș crud; el creează o peliculă pe mucoasa stomacului și a intestinului, care blochează absorbția substanțelor toxice. Concluzia? Doar gălbenușul poate fi mâncat crud, albușul niciodată."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel