
Proiectul de lege privind pensiile speciale este blocat, cu o lună și jumătate înainte de expirarea termenului asumat în PNRR. Acesta nu respectă condițiile puse de Comisia Europeană, spun experți și politicieni de la putere și din opoziție. Fără această lege, România poate pierde banii europeni, tranșa a treia. Principalele două probleme sunt ignorarea principiului contributivității pentru anumite categorii profesionale speciale și a condiției ca legea să prevadă impactul bugetar. În plus, un sondaj recent arată că peste 80% din populaţia României este împotriva pensiilor speciale.
Vezi și: Ministerul de Finanţe, anunţ: Cererea de plată nr. 2 din PNRR nu este blocată
Cozmin Guşă a comentat: "În afară de beneficiarii pensiilor speciale nu are cine să fie de partea lor. Avem părinţi, avem cunoscuţi care sunt la pensie şi care sunt extrem de frustraţi - că mama a fost învăţătoare 45 de ani şi vede ce pensii au alţii care au ieşit la pensie la 45 de ani, iar ea nu mai apucă, săraca, să-şi mănânce pensia. În schimb, din contribuţiile noastre, cei care au ieşit la 45 de ani au 40 de ani de pensie în faţă, deşi au muncit doar 20. Adică atât de mare este nervozitatea şi subiectul e atât de vast încât faptul că nimeni nu se apucă de el la modul serios şi doar este folosit electoral, dar cu efect de boomerang, ne va face să pierdem bani în continuare. Nu există nicio posibilitate la nivelul partidelor să meargă să asaneze într-un mod echitabil sistemul de pensii. Iar dacă vorbim despre sustenabilitate, acolo este o mare problemă!
Ce nu ne spune Guvernul şi nici Budăi este în ce măsură plătim pensiile din împrumuturi. Asta este o cifră secretă care nu se comunică, pentru că sustenabilitatea sistemului nostru de pensii nu mai există. Şi-atunci avem atâtea probleme în cascadă. Dacă ar fi să dăm dreptate celor de la UE, acolo s-ar putea ca anumite date pe care ei le au să ne spună că de aici o să ni se tragă, la un moment dat, un cutremur macroeconomic în România, exact de la această nesustenabilitate care vine de la sistemul de pensii pe care trebuie să-l plătim zi după zi după zi. Salariile nu vor mai creşte în România pentru că nu este posibil, sunt discrepanţe între salariile de la stat şi cele de la privat. Deja s-a creat un asemenea dezechilibru, şi din cantitatea de muncă. N-o să spun că toată lumea de la stat taie frunză la câini, bă da' mulţi taie!
Pe pensionarii de la stat cu pensii speciale îi vedeţi la 5 stele! Nu vreţi să ştiţi care mai sunt preţurile la 5 stele! Dar pensionarii României cu pensii speciale sunt acolo. Dacă ai pensie de 12-15.000 ron cum să nu te duci la 5 stele?”.
Emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Florin Dumitrescu, după anunțul făcut de Irina Fodor în timpul filmărilor de la Chefi la cuțite: "A căzut cerul pe mine!"
- Este sau nu momentul pentru investiţii imobiliare? Iancu Guda spune care e "casa pe care ne-o permitem"
- „Poartă-te cu pacientul aşa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav”. De Ziua Internaţională a Medicului, dr. Șerban Bubenek oferă sfaturi colegilor săi / video
- "Primeam aceeași mâncare. În zilele rele, iarbă". Marius Balo, mărturisiri din calvarul trăit în închisoarea din China: "Trebuia să folosim gaura pentru nevoi. Erai forțat să-i privești"
- "Imposibil ca românca să nu fi trişat". Presa internaţională se întreabă de ce Simona Halep nu acceptă rezultatele procesului de dopaj
- Atentatul de la Ankara, avertisment pentru Erdogan. Chirieac: Ar trebui să vină în Parlament, pentru a arăta că nu se lasă impresionat
- "Mori cu zile!". Mulți români din diaspora, dezamăgiți de sistemul medical din țările adoptive: "Doctorul a căutat pe Google despre ce aveam"
- Partidul blocat de justiţie la alegerile din 2024. "Interferează politicul. Manevră dubioasă..."
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de duminică, 1 octombrie 2023
- BANCUL ZILEI: Lipsa senzațiilor tari