Mister nerezolvat: Plătim pensiile din împrumuturi? Cozmin Guşă: E o cifră secretă care nu se comunică. De aici o să ni se tragă un cutremur macroeconomic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Pensiile speciale, subiect fierbinte la masa discuţiilor dintre Bogdan Chirieac, Val Vâlcu şi Cozmin Guşă, la Deferiţi Mass-Media.

Proiectul de lege privind pensiile speciale este blocat, cu o lună și jumătate înainte de expirarea termenului asumat în PNRR. Acesta nu respectă condițiile puse de Comisia Europeană, spun experți și politicieni de la putere și din opoziție. Fără această lege, România poate pierde banii europeni, tranșa a treia. Principalele două probleme sunt ignorarea principiului contributivității pentru anumite categorii profesionale speciale și a condiției ca legea să prevadă impactul bugetar. În plus, un sondaj recent arată că peste 80% din populaţia României este împotriva pensiilor speciale.

Vezi și: Ministerul de Finanţe, anunţ: Cererea de plată nr. 2 din PNRR nu este blocată

Cozmin Guşă a comentat: "În afară de beneficiarii pensiilor speciale nu are cine să fie de partea lor. Avem părinţi, avem cunoscuţi care sunt la pensie şi care sunt extrem de frustraţi - că mama a fost învăţătoare 45 de ani şi vede ce pensii au alţii care au ieşit la pensie la 45 de ani, iar ea nu mai apucă, săraca, să-şi mănânce pensia. În schimb, din contribuţiile noastre, cei care au ieşit la 45 de ani au 40 de ani de pensie în faţă, deşi au muncit doar 20. Adică atât de mare este nervozitatea şi subiectul e atât de vast încât faptul că nimeni nu se apucă de el la modul serios şi doar este folosit electoral, dar cu efect de boomerang, ne va face să pierdem bani în continuare. Nu există nicio posibilitate la nivelul partidelor să meargă să asaneze într-un mod echitabil sistemul de pensii. Iar dacă vorbim despre sustenabilitate, acolo este o mare problemă!

Ce nu ne spune Guvernul şi nici Budăi este în ce măsură plătim pensiile din împrumuturi. Asta este o cifră secretă care nu se comunică, pentru că sustenabilitatea sistemului nostru de pensii nu mai există. Şi-atunci avem atâtea probleme în cascadă. Dacă ar fi să dăm dreptate celor de la UE, acolo s-ar putea ca anumite date pe care ei le au să ne spună că de aici o să ni se tragă, la un moment dat, un cutremur macroeconomic în România, exact de la această nesustenabilitate care vine de la sistemul de pensii pe care trebuie să-l plătim zi după zi după zi. Salariile nu vor mai creşte în România pentru că nu este posibil, sunt discrepanţe între salariile de la stat şi cele de la privat. Deja s-a creat un asemenea dezechilibru, şi din cantitatea de muncă. N-o să spun că toată lumea de la stat taie frunză la câini, bă da' mulţi taie!

Pe pensionarii de la stat cu pensii speciale îi vedeţi la 5 stele! Nu vreţi să ştiţi care mai sunt preţurile la 5 stele! Dar pensionarii României cu pensii speciale sunt acolo. Dacă ai pensie de 12-15.000 ron cum să nu te duci la 5 stele?”. 

Emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel