Mircea Geoană: Declaraţia făcută de Jeffrey Franks nu reprezintă şi o garanţie că salariile vor creşte
Declaraţia făcută de şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, potrivit căreia există posibilităţi materiale pentru o recuperare a salariilor pierdute de bugetari nu reprezintă şi o garanţie că acestea vor creşte, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
"Solicit poziţia oficială a Guvernului României, asumată de către premier şi ministrul de finanţe. Această tactică de guvernare, în care decizii fundamentale sunt scurse cu jumătate de gură pe surse politice trebuie să înceteze. Avem nevoie de o guvernare în care anunţurile cu impact major asupra vieţii oamenilor să fie asumate de către cei aflaţi la Putere. Chiar dacă salariile vor creşte la nivelul din 2010, acest lucru nu este suficient. (...) De asemenea, vreau să ştiu cât de sustenabilă este creşterea salarială, pentru a nu pune românii în situaţia ca, după alegerile din 2012, noul Guvern să fie nevoit să ia din nou măsuri de reducere a salariilor. Campania electorală poate că începe din acest an, dar responsabiliatea Guvernului trebuie să fie mai extinsă decât această viziune îngustă", a afirmat Geoană.
Preşedintele Senatului a susţinut că TVA trebuie să revină la valoarea iniţială, pentru că această măsură a lovit puterea de cumpărare şi a stimulat "un puseu major de inflaţie".
"Cel mai important lucru în acest moment este să fim realişti în legătură cu ceea ce înseamnă veniturile şi cheltuielile populaţiei. În condiţiile în care salariile au fost reduse brusc anul trecut, iar costurile vieţii şi ale produselor şi serviciilor au crescut, coroborat cu inflaţia, trebuie amintit că o revenire cu 'ţârâita'a salariilor nu ajută cetăţenii foarte mult în ceea ce priveşte costurile tot mai mari cu care se confruntă", a adăugat Geoană.
El a subliniat că protejarea locurilor de muncă şi a celor vulnerabili este prioritară, cu atât mai mult cu cât piaţa financiară internaţională "dă semnale de perpetuă agitaţie".
"În condiţiile în care lumea se pregăteşte pentru un nou val al crizei mondiale, eu vreau să ştiu care sunt politicile macro-economice ale României, care este strategia pentru vârfurile de plată care urmează şi care este planul financiar pentru următorii 3 ani. (...) Doresc să solicit premierului să facă publică strategia sa de protecţie socială, precum şi viziunea sa pentru cei aflaţi în vulnerabilitate", a menţionat preşedintele Senatului.
Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat luni că o creştere salarială ar putea să aibă loc numai dacă există o reducere a numărului de angajaţi în sectorul public.
"Ar fi neînţelept să facem o promisiune clară în acest domeniu (creşterea salariilor - n.r.). Cred că în Guvern s-a luat o decizie, dar trebuie să vedem dacă spaţiul bugetar necesar există. Această creştere salarială poate să se întâmple numai dacă poate exista o reducere a numărului de angajaţi în sectorul public", a afirmat Franks.
Oficialul FMI a precizat, totodată, că eforturile de raţionalizare şi reducerea numărului de angajaţi în sectorul public ar putea crea spaţiu pentru o "modestă recuperare" a salariilor în lunile următoare.
FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi-au încheiat, luni, misiunea în România, cu o conferinţă de presă în care au fost prezentate concluziile cu privire la progresele înregistrate în angajamentele asumate de autorităţile române.
Citeşte şi:
Haos în Coaliţie pe tema majorării salariile bugetarilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News