Data actualizării:
Data publicării:

Mircea Geoană a prezentat propunerile NATO pentru Federația Rusă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a expus propunerile pe care NATO le-a făcut Federației Ruse.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost invitat la Realitatea Plus, unde a expus măsurile pe care Alianța Nord Atlantică le-a propus Federației Ruse

„Nu am să intru detaliat în conținutul propunerilor noastre, dar pot să vă spun că ele sunt grupate în trei categorii, zone tematice.

O primă zonă este cea legată de relația actuală dintre NATO și Rusia. Federația Rusă a decis să-și închidă Ambasada de lângă NATO, la Bruxelles, și a decis să suspende prezența militară și civilă a NATO la Moscova. Un prim gest de reluare a unui dialog normalizat este c Federația Rusă să redeschidă canalele de comunicare cu noi.

De asemenea, le-am propus ca pe lângă contactele la nivel de lideri militari, dintre NATO și Federația Rusă, să avem o linie specială de comunicație pe parte civilă, politică, între cele două părți. Este o primă componentă a dialogului pe care îl propunem cu Federația Rusă.

Un al doilea calup tematic este cel legat de măsuri de transparență și de creștere a încrederii. Informații cu privire la exercițiile militare, cu privire la postura militară a celor două părți, chestiuni legate de creșterea încrederii. Aceste măsuri privesc, de exemplu, interacțiunea dintre avioane NATO și avioane ale Federației Ruse, atunci când sunt probleme în proximitate. Sunt elemente de încredere pe care credem c ă putem și trebuie să le facem împreună cu Federația Rusă.

Al treilea calup tematic pe care l-am avansat în scris e cel de dezarmare, controlul armamentelor și neproliferare. Sunt elemente extrem de importante, unde NATO poate și trebuie să aibă un dialog mai constructiv cu Federația Rusă. E și un plan bilateral SUA- Federația Rusă, sunt și anumite componente OSCE.“, a precizat Mircea Geoană.

Ce nu acceptă NATO

„Această ofertă a noastră conține, în scris, și elementele care sunt de neacceptat de către NATO și care ar însemna încălcarea unor principii fundamentale de organizare a sistemului de arhitectură din Europa.

Propunerile făcute de Rusia reprezintă o încălcare a principiului la care și Federația Rusă a achiesat, în documente importate. Actul final de la Helsinki, Carta OSCE de la Paris, Acordurile făcute la Istanbul, de exemplu. Inclusiv în Actul final NATO-Rusia se stipulează foarte clar că fiecare parte are dreptul să-și aleagă sistemul de alianțe din care face parte.

Sub nicio formă aceste propuneri nu pot fi acceptate de către NATO, așa cum nu putem accepta ca principiu ideea că într-o țară europeană, în cazul de față Ucraina, sau Georgia, sau Republica Moldova, care are un statut neutru, dar vrea să meargă spre Uniunea Europeană, cineva ar avea un drept de veto asupra unui stat suveran, independent cu privire la calea pe care dorește să o urmeze. Asta nu înseamnă că aderarea la NATO a Ucrainei e iminentă, dar principiul trebuie să-l apărăm, pentru că e un principiu legat de modul în care este organizat sistemul de securitate în Europa.

Ne uităm la partea constructivă și sperăm ca după o analiză la nivelul Kremlinului, Federația Rusă să revină către noi și să putem continua Consiliul NATO-Rusia, care a avut loc acum 2 săptămâni, și unde sperăm să nu fie doar un eveniment izolat, ci să reprezinte o suită de întâlniri tematice cu Rusia.“, a conchis Mircea Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel