Data publicării:

Mircea Coşea: Am exclus asigurările din gama valorilor europene. România, împărţită în două categorii, şi asta e foarte grav

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio, Pexels

Prof. Mircea Coşea afirmă că România a preluat multe dintre valorile societăţii moderne europene, dar nu şi pe cel mai important încă: asigurările. Conform acestuia, "suntem apţi de a găsi soluţii imediate, dar inapţi de a avea o strategie a viitorului". 

Alegeri prezidentiale 2024

"Suntem o ţară care vorbim de multă vreme de nevoia de a ne moderniza, de a ne civiliza. Accesul la UE ne-a creat această imagine, a posiblităţii intrării într-o societate mai evoluată, mai modernă. Şi am pus accentul pe câteva lucruri. Să avem autostrăzi, spitale, şcoli, ce au şi alţii. Dar am exclus din această gamă a valorilor civilizaţiei asigurările, adică unele dintre cele mai evoluate forme ale instrumentelor economice. 

Asigurările sunt o investiţie în viitor, cu un risc. Acela de a nu fi niciodată recuperate. Dar au şi o mare calitate. Într-o lume în care incidentele, accidentele, apar oricând şi oricum, ai o bază, îţi dă o linişte. Este importantă liniştea într-o lume economică? Foarte importantă. Asta îţi dă încrederea în viitor, într-o carieră, etc. Eu consider că asigurările, mai ales cele de viaţă, sunt un factor important al civilizaţiei, al modernităţii, al felului în care o societate arată că evoluează spre progres. Autostrăzile şi alte lucruri sunt importante, aduc locuri de muncă, bunăstare, dar nu aduc linişte. 

Într-o ţară ca România va fi întotdeauna foarte greu să atingem o cotă a acestor asigurări comparabilă cu ţările din Occident pentru că noi avem un comportament economic diferit. Românii au un comportament economic diferit, iar excluderea comportamentului economic din modelele de creştere sau din ecuaţiile economice este o greşeală. Multe, foarte multe elemente de dezvoltare, de rigoare economică nu au nicio şansă în România, pe când adaptarea, găsirea mijloacelor şi posibilităţilor imediat de a ieşi din situaţii este caracteristică comportamentului românesc. Noi suntem foarte apţi de a găsi, sclipitor câteodată, soluţii imediate. Suntem inapţi de a avea o strategie a viitorului nostru. Ne gândim mai mult la carieră, ne gândim mai mult la câţi bani să cheltuim şi să avem, ne gândim mai mult la maşini, la automobile decât la faptul că putem dispărea într-o clipă ca urmare a unui accident sau a unei boli. Şi acesta nu ar fi lucrul cel mai grav, pentru că indivizii dispar. Problema este ce lasă în urma lor: greutăţile familiei, copiilor şi aşa mai departe", a declarat prof. Mircea Coşea în cadrul conferinţei "Asigurările de viață: Stimul pentru economie, sprijin pentru consumatori pe timp de criză", organizată de DC MEDIA GROUP. 

Populaţia României, împărţită în două categorii

"Trebuie să ne gândim şi dacă populaţia României are posibilitatea să trăiască, din punct de vedere financiar. Tot ce s-a discutat în această conferinţă, fie-mi scuzată remarca, a fost prezentat la nivelul clasei mijlocii sau mai sus. Adică oameni care au o anumită posibilitate să facă o asigurare. Îşi mai reduc anumite cheltuieli şi fac asigurarea.

Dar România este atât de împărţită, iar ăsta e un lucru grav, în două categorii, anume câteva oraşe de nivel supraeuropean şi restul ţării, aflată uneori la limita începutului secolului XIX din punct de vedere economic. E foarte greu să ceri populaţiei rurale, îmbătrânite, câteodată analfabetă, să se asigure. Lucrul cel mai simplu de făcut în asemenea condiţii, când apare un incident, un cutremur, ceva grav, este "Doamne ajută!". Această credinţă a populaţiei rurale va face ca ţara să fie şi în viitor împărţită în două. Vom avea o creştere a asigurărilor la nivel urban şi în clasa medie", a mai arătat profesorul de economie.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel