Mircea Badea: Cea mai citită știre de pe DC News e despre mama, dar în text nu scrie că e mama mea
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 12 sep, 23:33
WhatsApp
Mircea Badea
Mircea Badea și-a arătat surprinderea când a văzut care este cea mai citită știre de pe DC News în acest weekend.

Am vorbit cu Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, după ce a scris o carte venind în ajutorul elevilor și profesorilor - „Limba română. Gramatica pentru elevi”, la Editura Badea&Professional Consulting. În articol nu am precizat că este mama lui Mircea Badea. Surprinzător sau nu, cititorii au fost interesați de noutățile prezentate, motiv pentru care știrea a fost cea mai citită. Interviul îl găsiți aici.

Cartea vine în contextul în care s-a schimbat fundamental gramatica limbii române

Mircea Badea a făcut un scurt comentariu după ce a văzut topul știrilor de pe DC News.

„La DC News, astăzi, cea mai citită știre a fost o știre despre mama mea. Mama mea nu este florăreasă, dar se scoală de dimineață. Mama mea este profesoară de limba și literatura română... cât or mai fi limba și literatura română... că nu se știe niciodată. Revenind: cea mai citită știre de pe DC News este cu mama, fără să scrie în text că este mama mea, dar vă zic eu că este mama”, a zis Mircea Badea la Antena 3.

Apoi, realizatorul TV a spus că a aflat despre schimbările respective, dar el este „cu Kim Kardashian”. „Cum să vorbesc eu despre schimbarea gramaticii limbii române pe post? Mie îmi trebuie audiență. Văd că pe DC News este cea mai citită știre”, a mai spus Mircea Badea.

G Ad:

2. -imagine fara descriere- (badea-top_63617400.jpg)

Noua programă de limba română pentru ciclul gimnazial, aflată de curând în vigoare, impune o altă abordare a gramaticii limbii române prin introducerea de noi termeni, noțiuni, aspecte ale claselor lexico-gamaticale și ale funcțiilor sintactice


Clitice anticipate și clitice reluate; calitatea de centru și calitatea de adjunct a claselor lexico-gramaticale, realizări ale părților de propoziție și posibilități combinatorii ale părților de vorbire, substantivele masive și arhigenul, cele cinci conjugări ale verbului, modul prezumtiv, desființarea diatezelor reflexivă și pasivă,  verbele interent reflexive, relația ternară a numelui predicativ, complementul prepozițional sunt câteva dintre noile terminologii și noțiuni. 

„Limba română. Gramatica pentru elevi”, la Editura Badea&Professional Consulting


Pentru ca elevii să înțeleagă mai ușor aceste noutăți, Mariana Badea, profesoară de limba și literatura română, a publicat cartea ”Gramatica actualizată”. Explică și clarifică noile terminologii și concepte - destul de multe - cu care elevii nu sunt obișnuiți, iar în manuale ori nu există deloc, ori sunt doar menționate. 


În finalul cărții, există „EXTRAS DIN ORDINUL MINISTRULUI EDUCAȚIEI NAȚIONALE NR.3393/28.02.2017 - ANEXA NR.2 - PRIVIND APLICAREA NOILOR PROGRAME PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIMNAZIAL”, care se referă strict la gramatica limbii române.

Citiți mai multe detalii AICI.

VEZI ȘI: Lecție din gramatica actualizată a limbii române cu profesoara Mariana Badea: Nu este greu, dar este ceva nou

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro