Ministrul Justiţiei: Până la sfârşitul anului 2012 trebuie să intre în vigoare şi celelalte trei coduri
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că până la sfârşitul anului 2012 ar trebui să intre în vigoare şi celelalte trei coduri: penal, de procedură penală şi de procedură civilă, însă trebuie făcuţi 'câţiva paşi prealabili', cum ar fi redistribuirea de personal, suplimentarea posturilor, reorganizarea instanţelor şi pregătirea profesională a magistraţilor.

"Primul pas trebuie să fie redistribuirea pe orizontală a sistemului judiciar a unor magistraţi. În paranteză spun, am întotdeauna reţineri să spun "resurse umane", pentru că oamenii sunt mai mult decât resurse, ei sunt în primul rând un scop în sine, informează Agerpres.

Iar această remarcă nu este doar de ordin filozofic, ci are şi aplicaţie practică. Concret, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să mute magistraţii de la instanţe mai libere către unele mai aglomerate, în funcţie de gradul de încărcare. Dar aceasta presupune implicit să schimbi cursul vieţii profesionale unor oameni, şi nu va fi deloc simplu. Dar trebuie început, cu atât mai mult cu cât s-a întârziat ani de zile.

Nu este vina actualului Consiliu Superior, dar el trebuie să "dreagă busuiocul", cum se spune!', a declarat Cătălin Predoiu, cu ocazia deschiderii anului universitar la Facultatea de Drept.

Un al doilea pas constă în suplimentarea schemelor de personal, însă Cătălin Predoiu a recunoscut că acest lucru se poate face numai cu sprijinul Ministerului de Finanţe.

'Al treilea pas prealabil intrării codurilor de procedură în vigoare este reorganizarea hărţii instanţelor şi parchetelor. Aceasta înseamnă să concentrăm logistica şi oamenii în instanţe mai mari, capabile să aplice noile instituţii din codurile de procedură.

Acest pas va fi extrem de dificil, pentru că 2012 va fi un an de campanie electorală şi nu cred că parlamentarii aleşi prin vot uninominal vor fi încântaţi de perspectiva închiderii unor instanţe din propriile circumscripţii electorale, fie ele şi instanţe nefuncţionale. Aici avem nevoie de un angajament al tuturor partidelor politice din Parlament. Un al patrulea pas este continuarea pregătirii profesionale a magistraţilor şi a membrilor profesiilor juridice, care se desfăşoară deja într-un ritm susţinut. Este important să păstrăm acest ritm', a mai spus ministrul Justiţiei.

În plus, Cătălin Predoiu consideră că, pentru implementarea cu succes a codurilor, este nevoie de o susţinere din partea mediului academic, a doctrinarilor, a magistraturii şi a profesiilor juridice.

"Este important ca, atunci când vedem pete în soare să spunem exact ce vedem, adică pete în soare, nu să spunem că soarele e luna, sau viceversa!

Profesionalismul, echilibrul şi responsabilitatea celor care se vor apleca asupra explicaţiilor teoretice şi practice ale noilor coduri vor influenţa trendul opiniilor şi al încrederii asupra lor. Iată de ce formulez cu respect solicitarea către autorii proiectelor să se implice rapid în comentarea noilor coduri. Ei trebuie să fie primii care să dea lămuriri şi explicaţii. Le mai solicit să continue eforturile de participare la seminarii şi conferinţe, pentru acelaşi scop nobil: desăvârşirea proiectului la care s-au angajat acum ani de zile. Ştiu că este un efort şi un sacrificiu, dar lucrurile grele îşi caută oamenii, aşa că trebuie continuată lucrarea început", a mai spus Cătălin Predoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel