Data publicării:
Ministrul francez al Forţelor Armate, vizită în România. Întâlniri cu preşedintele Iohannis, premierul Ciucă şi ministrul Dîncu - Update
Prim-ministrul Ciucă a exprimat aprecieri pentru decizia preşedintelui Franţei de creştere a prezenţei militare franceze în România.
Update
Prim-ministrul Ciucă a exprimat aprecieri pentru decizia preşedintelui Franţei de creştere a prezenţei militare franceze în România
Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul Ciucă a exprimat aprecieri pentru decizia preşedintelui Franţei de creştere a prezenţei militare franceze în România, arătând că această consolidare a contribuţiei franceze la postura de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre conferă şi mai multă substanţă Parteneriatului Strategic bilateral România-Franţa.
'Premierul român a subliniat importanţa unităţii UE şi NATO în susţinerea principiilor care stau la baza actualei arhitecturi europene de securitate, fiind necesară descurajarea încălcării principiilor suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statelor.
Ciucă a condamnat, în context, presiunile Federaţiei Ruse şi ameninţările la adresa Ucrainei
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a condamnat, în context, presiunile Federaţiei Ruse şi ameninţările la adresa Ucrainei şi a subliniat importanţa sprijinirii consolidării rezilienţei şi a acordării unei atenţii speciale cooperării cu partenerii estici', se arată în comunicat.
Ministrul francez al Apărării, menţionează sursa citată, a abordat problemele cooperării tehnico-militare şi a perspectivelor programului de corvete al României. 'Doamna Florence Parly a informat despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opţiunii preşedintelui Franţei de întărire cu trupe a flancului estic, care ar putea avea loc imediat ce decizia NATO va fi luată în acest sens. De altfel, Franţa asigură, începând cu 1 ianuarie, conducerea VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), a forţei de desfăşurare rapidă a NATO', se precizează în comunicat.
Situația din Mali
De asemenea, cu privire la situaţia din Mali, premierul Ciucă a reamintit că România este pregătită să participe în cadrul Task Force Takuba, forţa operativă multinaţională pentru combaterea terorismului în regiunea de frontieră dintre Mali, Niger şi Burkina Faso. 'Desfăşurarea personalului militar român urmează să fie coordonată cu Franţa şi alţi parteneri europeni participanţi la Task Force imediat ce autorizaţiile locale vor fi fost obţinute', conform comunicatului.
Știrea inițială
Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, efectuează o vizită în România, iar joi are întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
Potrivit Ambasadei Franţei, ea va fi primită de preşedintele Klaus Iohannis, de premierul Nicolae Ciucă şi va avea o întrevedere cu ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
'Discuţiile se vor axa în special pe aprofundarea relaţiilor din domeniul apărării dintre cele două ţări, în cadrul Parteneriatului strategic, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea în materie de armament.
Ministrul francez va discuta, de asemenea, cu interlocutorii săi despre misiunile din Sahel, priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, precum şi despre situaţia regională din Europa de Est, în contextul în care Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi consolida prezenţa în România, în cadrul misiunilor NATO', precizează reprezentanţa diplomatică.
Săptămâna trecută, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că ţara sa este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României.
Citește și: Fostul comandant al Armatei SUA din Europa, despre cum va fi afectată România în cazul unui război Rusia-Ucraina: Val masiv de refugiați
Fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa a explicat cum ar putea fi afectată România de un posibil război la graniță. În opinia generalului Frederick B. Hodges, fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, Rusia va invada Ucraina, cel mai probabil până la finalul lunii februarie.
Analistul american a explicat și cum ar putea fi afectată România de un posibil război la graniță. Generalul în rezervă susține că un eventual conflict în Ucraina ar putea avea efectele rapide, chiar dacă indirecte, asupra statelor vecine.
"Posibil, un val masiv de refugiați, mai întâi în Moldova, apoi în România, la fel ca și în Ungaria, Polonia și așa mai departe. Va fi o problemă reală cu refugiații, în cazul unei ofensive! În al doilea rând, există posibilitatea reală a perturbării spațiului aerian românesc, în zona economică, dacă nu chiar și o problemă asupra apelor teritoriale, pentru că este evident că marina rusească va contraataca orice navă care se apropie de zona în care sunt organizate operațiuni navale și mă gândesc la coasta Mării Negre. (...) Și, nu în ultimul rând, ceva de care eu mereu am fost interesat este Dunărea. Acest fluviu de importanță strategică, cu transporturi importante pentru România și pentru restul Europei, cred că va fi o problemă care va afecta România," a declarat Frederick B. Hodges la Realitatea Plus. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News