Data publicării:

Ministrul de Externe turc îndeamnă Israelul să declare un armistițiu complet în conformitate cu decizia Curții Internaționale de Justiție

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory

Turcia îndeamnă statele internaționale să pună presiune pe Israel cu scopul de a implementa o oprire a luptelor. Erdogan susține continuarea țărilor ONU de a dona pentru asistența umanitară din Gaza.

Ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, a făcut miercuri un apel către Israel să respecte decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) și să declare urgent un armistițiu complet în Fâșia Gaza, notează publicația Dailysabah.

„Comunitatea internațională nu ar trebui să accepte niciodată împiedicarea de către Israel a ajutoarelor umanitare și aprovizionării medicale de a ajunge în Gaza”, a declarat Fidan în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său român, Luminița Odobescu, la București.

Condamnând Israelul pentru bombardamentele continue asupra enclavei palestiniene blocată, Fidan a spus: „Cei care supraviețuiesc bombardamentelor se luptă acum cu foametea și epidemii de boli. Nu putem și nu trebuie să tăcem când 2 milioane de oameni sunt lăsați în mod deschis să moară de foame și boală.”

Criza umanitară din Gaza s-a agravat sub atacurile aeriene și operațiunile terestre implacabile ale Israelului, ca răspuns la un atac fără precedent al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie.

Asaltul a ucis peste 26.000 de palestinieni, în mare parte femei și copii, a deplasat 85% din populația enclavei blocată și a creat condiții pentru foamete. Un sfert din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza suferă de foame, conform oficialilor.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), în decizia sa interimară în cazul genocidului intentat de Africa de Sud, a ordonat Israelului să prevină actele de genocid în Gaza și să permită furnizarea de servicii de bază și asistență umanitară necesare pentru a aborda condițiile nefavorabile de viață cu care se confruntă palestinienii.

Tel Aviv trebuie să prezinte și un raport către CIJ cu privire la toate măsurile luate pentru a da efect ordinului CIJ în termen de o lună.

Până acum, spitalele, școlile, taberele de refugiați și organizațiile umanitare nu au fost ferite de bombardamentele israeliene, inclusiv Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutorul Refugiaților Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), care a pierdut 152 de membri ai personalului și a avut cel puțin 141 de facilități deteriorate în atacurile israeliene.

Israelul a acuzat unii membri ai personalului agenției ONU că au participat la atacul Hamas din 7 octombrie, determinând UNRWA să îi concedieze pe mai mulți membri, iar numeroase țări, inclusiv Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania și Japonia, au anunțat că suspendă finanțarea ulterioară a agenției ONU.

Împreună cu o anchetă a ONU, UE a cerut o „revizuire urgentă” a acuzațiilor, dar UNRWA a avertizat că nu va putea să-și continue serviciile și operațiunile în întreaga regiune, inclusiv în Gaza, dincolo de sfârșitul lunii februarie, dacă finanțarea nu va fi reluată.

Turcia a exprimat, de asemenea, îngrijorare cu privire la această decizie și a îndemnat donatorii să-și reconsidere decizia, subliniind că aceasta „afectează în primul rând civilii palestinieni”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel