Data publicării:

Ministerul Transporturilor, bani pentru reducerea zgomotului cauzat de mașini

Autor: Vlad Manolache | Categorie: Economie
WhatsApp

Ministerul Transporturilor va demara un proiect pentru a reduce zgomotul generat de traficul rutier.

Ministerul Transporturilor va utiliza fonduri europene în valoare de 131.861 de lei pentru implementarea unor măsuri care vor duce la scăderea nivelului de zgomot cauzat de traficul rutier, în condiţiile în care România este la coada clasamentului european în acest sens, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul ministerului.

"În vederea reducerii zgomotului generat de traficul rutier, prin proiectul mai sus menţionat urmează să se implementeze măsuri de reducere a zgomotului care vizează două direcţii: aşternerea de covoare fonoabsorbante şi montarea de panouri fonoabsorbante. Obiectivul general este de a oferi un confort acustic minim necesar atât participanţilor la trafic cât şi persoanelor care locuiesc în vecinătatea anumitor sectoare de drumuri naţionale pe care s-a înregistrat un nivel foarte ridicat al zgomotului datorat traficului rutier intens", se arată în nota de fundamentare.

Din ce fonduri se va finanța proiectul

Valoarea estimată a proiectului este de de 131.861 lei cu TVA, valoare obţinută în urma derulării procesului de consultare a pieţei conform Legii nr. 98/2016, în baza ofertelor primite de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere de la operatorii economici din domeniul aferent proiectului, dar şi prin prospectarea pieţei cu accesarea paginilor web ale marilor comercianţi specializaţi, spun iniţiatorii proiectului. 

Finanţarea proiectului se va face din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), Obiectivul specific 2.5. Creşterea gradului de siguranţă şi securitate pe toate modurile de transport şi reducerea impactului transporturilor asupra mediului, şi de către Guvernul României prin asigurarea cofinanţării necesare.

Conform HG 321/2005, cartarea zgomotului generat de traficul rutier se efectuează pe sectoare de drum naţional şi autostrăzi pe care traficul depăşeşte 3 milioane de vehicule/an, o dată la 5 ani şi ori de câte ori situaţia o impune. În urma derulării unei etape de cartare se evidenţiază sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care zgomotul generat de traficul rutier depăşeşte limitele maxim admise stabilite prin legislaţie. Pentru aceste sectoare se întocmesc în anul următor planurile de acţiune care cuprind măsuri de reducere a zgomotului generat de traficul rutier. 

CNAIR nu a implementat nici o măsură stabilită

Potrivit iniţiatorilor, proiectul a fost întocmit în urma derulării celei de-a doua etape de cartare a zgomotului şi de întocmire a planurilor de acţiune privind măsurile de reducere a zgomotului, derulată simultan la nivelul Uniunii Europene. Precizăm că la nivelul anului 2017 s-a desfăşurat cea de-a 3-a etapă de cartare a zgomotului, cartare ce va duce la întocmirea unui nou set de planuri de acţiune pentru implementarea de măsuri de reducere a zgomotului generat de traficul rutier. 

"Până acum România prin CNAIR nu a implementat nici o măsură stabilită prin planurile de acţiune întocmite în etapele anterioare, ceea ce plasează România la coada clasamentului Uniunii Europene privind reducerea zgomotului generat de traficul rutier", au mai spus reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel