Ministerul Muncii, pentru furnizorii de servicii sociale: Licența de funcționare, obligatorie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Până în prezent, din cei 2.116 furnizori de servicii sociale acreditaţi, au depus cereri de licențiere doar 111, semnalează Ministerul Muncii, care atrage atenția că acordarea serviciilor sociale fără licenţă de funcţionare constituie contravenţie, amenda fiind de la 5.000 lei la 10.000 lei.

"Furnizorii de servicii sociale acreditate sunt așteptați să depună cererile de licențiere", procedura de licențiere demarând în data de 22 ianuarie 2015, informează Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă transmis, vineri, redacției DC News.

Măsura vine în urma aprobării standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, celor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, persoanelor cu dizabilităţi, dar şi altor categorii de persoane aflate în dificultate, a cantinelor sociale, precum și pentru serviciile acordate în comunitate sau în sistem integrat.

Potrivit Legii nr. 197/2012, furnizorii de servicii sociale au obligaţia de a deţine certificat de acreditare şi licenţă de funcţionare pentru fiecare din serviciile pe care le acordă. Astfel, furnizorii care au obţinut certificatul de acreditare în baza Legii nr. 197/2012 trebuie să solicite licenţa de funcţionare pentru serviciile administrate.

Procesul de licenţiere presupune verificarea respectării standardelor minime de calitate - cerinţe minimale în privinţa eficacităţii şi eficienţei activităţilor desfăşurate, în raport cu nevoile beneficiarilor, cu obiectivele asumate și cu rezultatele aşteptate - în conformitate cu prevederile Legii asistenței sociale nr. 292/2011. Precizăm că furnizorii de servicii sociale care, la această dată, îşi desfăşoară activitatea în baza certificatului de acreditare eliberat conform Metodologiei de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.024/2004, au obligaţia de a depune cererile de acreditare pentru eliberarea certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale şi a licenţei de funcţionare a serviciilor acordate până la data de 31.12.2015.

Acordarea serviciilor sociale fără licenţă de funcţionare constituie contravenţie şi este sancţionată de către inspectorii sociali din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel