Mircea Fechet, ministrul Mediului, informaţii despre praful saharian din România. "Avem probe din acele pulberi"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a spus că specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului au analizat mostre din praful saharian căzut peste România zilele trecute. 

În intervalul 23 aprilie, de la ora 09:00, până la 24 aprilie, ora 13:00, a circulat către sud-estul Europei a masă de aer ce transporta particule de praf provenite din deșertul saharian. Această masă de aer a traversat teritoriul României în ziua de marți, 23 aprilie, și în prima parte a zilei de miercuri, 24 aprilie. 

CITEŞTE ŞI Efectele prafului saharian asupra sănătății. Beatrice Mahler: Cine trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a venit cu precizări despre acest nor de praf saharian. 

"Le spun românilor să nu-și facă nicio grijă pentru că astfel de fenomene apar în mod constant. De altfel, chiar acum trei săptămâni am mai avut un episod similar. Diferență față de ceea ce s-a întâmplat în zilele trecute este aceea că nu a plouat și în lipsa precipitațiilor norul de praf a trecut mai departe sau a mai fost și respirat de către cetățenii români, la fel cu cetățenii celorlalte state care au fost afectate de această situație.

Românii trebuie să știe că Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului funcționează, că noi monitorizăm atât suspensiile PM 2,5 și PM-10, cât și ceilalți poluanți în timp real și ori de câte ori e cazul să alertăm populația, facem acest lucru.

Nu a fost cazul acum și acest lucru vreau să-l subliniez foarte clar. A fost doar un fake news. Eu am luat-o ca pe o glumă. Am văzut și eu câteva imagini cu sumele de bani încasate de spălătoriile auto", a declarat Mircea Fechet la Antena 3. 

CITEŞTE ŞI Praful saharian a umplut de bani patronii de spălătorii auto. Verdictul expertului: Este sau nu periculos pentru șoferi?

"Avem probe din acele pulberi" 

Mai mult decât atât, ministrul Mediului a spus că cei de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului au analizat mostre din praful saharian căzut peste România. 

"Avem probe din acele pulberi. Ele au fost analizate de către colegii de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și s-a dovedit că nu-i altceva decât un praf specific zonei de nord a Africii, praf pe care l-am văzut poate unii dintre noi și în concediu, dacă am vizitat vreo țară din acea zonă.

Praf roșiatic, e adevărat, din cauza oxizilor de fier, un compus chimic specific acelei zone, dar nedăunător. Și aș mai spune doar faptul că ploaia ne-a ajutat în această situație, pentru că nu a făcut altceva decât să curețe atmosfera, să spele aerul de tot acel praf.

Și până la urmă, dincolo de disconfortul creat în legătură cu mașinile care au trebuit duse la spălătorie imediat după, eu vă mărturisesc că n-am apucat încă s-o duc pe a mea. Dar dincolo de această chestiune, ploaia ne-a făcut bine", a mai spus ministrul Mediului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel