Data publicării:
Se confirmă scenariile negre despre Virgil Popescu. 7 mld. lei către firme care nu aveau acest drept. Lovitură pentru PNL
Curtea de Conturi arată în Raportul pe anul 2022 că cheltuielile operaţionale ale Ministerului Energiei au fost majorate în 2022 cu suma de 6.914 mii lei, ca urmare a efectuării unor plăţi din fonduri de la bugetul de stat către furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, pentru clienţi finali noncasnici care nu erau îndreptăţiţi să beneficieze de schema de compensare, potrivit actelor normative prin care a fost instituit acest sprijin.
Astfel, în urma auditului efectuat asupra situaţiilor financiare centralizate ale ministerului s-a constatat plata sumei totale de 5.098 mii lei pentru beneficiari la care s-a depăşit plafonul de ajutor de minimis de 200.000 euro, precum şi către un operator economic care nu avea calitatea de consumator final, dar care a achiziţionat energie electrică în calitate de furnizor de energie, precum şi plata sumei de 242.000 lei pentru clienţi finali noncasnici de energie electrică, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţie pentru încadrarea în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii.
Au fost efectuate plăți și către clienţi finali noncasnici de gaze naturale
De asemenea, s-a constatat plata sumei de 206.000 lei către clienţi finali noncasnici de gaze naturale, în condiţiile în care aceştia au fost declaraţi neeligibili pentru plata contravalorii componentelor de tarife/taxe în cazul consumului de energie electrică şi gaze naturale şi plata sumei de 1,367 miliarde pentru clienţi finali noncasnici de energie electrică şi gaze naturale, fără a fi prezentate date din care sa rezulte îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria IMM.
Pe de altă parte, raportul Curții de Conturi mai semnalează că în absenţa unor controale eficiente instituite la nivelul Ministerului Energiei, au fost efectuate plăţi din fonduri de la bugetul de stat către furnizori în valoare de 7,049 miliarde lei (7.049.005 mii lei), în baza OUG nr. 118/2021 şi OUG nr. 27/2022 pentru compensarea unor tarife/taxe aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale şi plafonarea preţurilor la energie electrica şi gaze naturale, evidenţiate pe cheltuieli, din care:
- 187.078 mii lei pentru compensarea tarifelor/taxelor aferente consumului la energie electrică şi gaze naturale;
- 6.861.927 mii lei pentru plafonarea preţurilor la energie electrica şi gaze naturale, se mai arată în raport, după cum arată captura de mai jos:
Potrivit sursei citate, Ministerul Energiei, în baza celor două acte normative, a efectuat plăţi către furnizori fără a verifica existenţa dreptului creditorului, realitatea şi cuantumul obligaţiei de plată pe baza documentelor justificative, ca urmare a faptului că prin OG nr. 118/2021 şi OG nr. 27/2022 s-a aprobat derogarea, în faza de lichidare a cheltuielilor, de la prevederile Legii nr. 500/2002.
Ce spune Virgil Popescu
Precizăm că Virgil Popescu a fost ministrul al Energiei din 23 decembrie 2020 până pe 15 iunie 2023, atunci când această funcție a fost preluată de Sebastian Burduja, actualul ministru al Energiei.
Contactat de Financial Intelligence, Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, a declarat: “Sumele erau verificate de ANRE și trimise spre decontare Ministerului Muncii, pentru consumatorii casnici, și Ministerului Energiei, pentru consumatorii non-casnici, potrivit legii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News