Ministerul Dezvoltării, în cazul podului prăbușit: Obiectivul de investiții nu a fost finalizat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
România, nepregătită în caz de cutremur. Ministrul Cseke: „Fac un apel ferm către toți primarii din țară”
România, nepregătită în caz de cutremur. Ministrul Cseke: „Fac un apel ferm către toți primarii din țară”
Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării, obiectivul de investiții nu a fost finalizat, întrucât nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la Terminarea lucrărilor, arată instituția într-un comunicat.

Reabilitarea podului pe DJ 207 A km 6+591, peste râul Siret, la Luțca (jud. Neamț) se realizează prin Programul Național de Dezvoltarea Locală (etapa a II-a).

Conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, valoarea finanțării, alocată prin PNDL, este de 7.374.449,36 lei, sumă din care MDLPA a decontat 7.295.280,58 lei (au mai rămas de decontat 79.168,78 lei).

Încheierea contractului pentru execuția efectivă a lucrărilor se face între autoritatea contractantă (în acest caz, Consiliul Județean Neamț) și firma responsabilă cu proiectarea și execuția lucrărilor. Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni (începând cu data de 23.07.2020), termenul de finalizare a lucrărilor fiind luna iulie 2022.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să se deplaseze de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor.

Podul de peste râul Siret, între localităţile Sagna şi Luţca, județul Neamț, s-a prăbușit joi. Un camion și o autoutilitară erau pe pod în momentul prăbușirii, scrie Mediafax.

 

Pod prăbușit, în Neamț. Ionel Arsene spune că existau avize de la Ministerul Transporturilor

În cadrul emisiunii Decisiv, la Antena 3, moderată de Cătălina Porumbel, jurnalistul Val Vâlcu l-a întrebat pe Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, prezent telefonic, dacă a existat vreo legătură între podul de la Luțca-Sagna și Inspectoratul de Stat în Construcții.

„Dar, iertați-mă, Inspectoratul de Stat în Construcții a fost, a văzut, în presă, sesizarea că e un pod cu pilonul rupt....“, a spus Val Vâlcu.

„Cu siguranță! Și atunci când s-au făcut încercările cu acel convoi de 300 de tone au fost prezente toate autoritățile statului, inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcții. Sunt avize de la toată lumea, inclusiv de la Poliție“, a spus Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.

Inspectoratul de Stat în Construcții este în subordinea Ministerului Transporturilor.

Grindeanu dă vina pe Arsene

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a intervenit telefonic la Antena 3, la emisiunea News Hour with CNN, după prăbușirea podului dintre localitățile Luțca și Sagna:

„Am înțeles că e o anchetă în desfășurare și e foarte bine că se întâmplă această anchetă! Sunt proceduri pe care toată lumea trebuie să le respecte, fie că vorbim de cei care construiesc, care au experți, proiectanți, care își pun semnătura pe astfel de proiecte, chiar și beneficiarii în momentul în care recepționează asemenea lucrări. Știu că acest pod este la Consiliul Județean Neamț și că această anchetă este în desfășurare. Haideți să vedem concluziile!

E clar că lucrurile nu au mers cum trebuie acolo“, a spus Sorin Grindeanu.

„Dar, totuși, din partea Ministerului Transporturilor va exista, nu știu, o anchetă, o expertiză măcar, veți trimite pe cineva acolo?“, a întrebat realizatorul Sergiu Cora.

„Nu e responsabilitatea Ministerului Transporturilor, așa cum am spus. Acest pod este în administrarea Consiliului Județean. Vorbim de drumuri județene. Ministerul Transporturilor răspunde de drumuri naționale. Nu e la noi“, a spus Sorin Grindeanu la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel