Ministerul Agriculturii, eroare de 3 miliarde de euro
Data publicării:
Autor: Covrig Roxana
WhatsApp
producatori
producatori

Ministerul Agriculturii a lansat un proiect prin care, din decembrie, producătorii de alimente sunt obligați să se înscrie într-un registru electronic. Proiectul are ca scop verificarea calității și compoziția produselor. Ministerul a uitat însă ceva, importatorii, care acţionează pe o piaţă în care fenomenul evazionist este uriaş. 

Antreprenorii implicaţi în producţia de bunuri alimentare îşi vor putea desfăşura activităţile doar dacă sunt înregistraţi în Registrul Industriilor Alimentare (RIA) şi deţin un certificat de înscriere. Înscrierea în registru este gratuită. Măsura vizează toţi producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.

Întrebaţi dacă importatorii de alimente vor fi obligaţi să se înscrie în registru, reprezentanţii MADR spun că au uitat să-i menţioneze în proiectul de act normativ. "Dacă puneaţi această întrebare în urmă cu câteva săptămâni, acum ar fi apărut şi ei în proiectul de act normativ. Am omis. Am uitat să ne referim şi la ei în proiect. La o primă modificare a proiectului o să-i introducem şi pe ei", a declarat pentru Mediafax Iuliu Maloş, director în cadrul Direcţiei Generale de Industrie Alimentară.

Importurile de produse agroalimentare, băuturi şi tutun s-au cifrat în primele nouă luni la aproape 3 miliarde de euro, în creştere cu aproape 10% faţă de perioada corespunzătoare din 2011.

Proiectul a fost lansat în urmă cu trei ani, dar a suferit mai multe modificări. Cea mai importantă este eliminarea obligativităţii producătorului de a înscrie în registru şi reţeta produselor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel