Data publicării:

Minerii de la Paroşeni au încheiat protestul, după discuţii cu conducere a SNIMVJ

Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern | Categorie: Arhiva
WhatsApp
550 mineri blocati
550 mineri blocati

Minerii de la   Paroşeni, Uricani şi Petrila, au decis, vineri seara,  să încheie protestul, după ce au discutat cu noua conducere SNIMVJ şi cu reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara. Decizia minerilor vine în urma unui comunicat al  Ministerului Economiei care preciza  că prețul cărbunelui provenit de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani nu poate fi mai mic decât prețurile cărbunelui de o calitate similară din terțe țări, în conformitate cu legislația Uniunii Europene.

Eliza Cristina Cioacă

 Minerii de la  minele Paroşeni, Uricani şi Petrila, au decis, vineri seara,  să încheie protestul, după ce au discutat cu noua conducere SNIMVJ şi cu reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara.

Preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, a declarat, vineri seară, că începând cu ora 21.00 protestul este considerat încheiat. El afirmase şi anterior că noul contract cadru este unul destul de bun şi că le va recomanda colegilor săi să renunţe la protest.

 Laszlo Domokos a declarat, la România TV, că, după părerea sa se putea ajunge la acest consens mai devreme, înainte ca minerii să intre în greva foameni. "De am obţinut se putea obţine, după părerea mea, şi mai devreme şi în alte condiţii. S-a încheiat un contract de livrarea cărbunelui care respectă solicitările şi care ne oferă siguranţa locului de muncă până la sfârşitul anului", a explicat Domokos, adăugând că minerilor li s-a promis că SNIMVJ va intra sub tutela ministrului delegat pentru Energie.

 Aproximativ 500 dintre minerii aflaţi în subteran la Mina Paroşeni intraseră, vineri după-amiază, în greva foamei, considerând că sunt dispreţuiţi şi ignoraţi de forurile decizionale, în timp ce alt ortac a fost adus la suprafaţă întrucât i s-a făcut rău.

 Acţiunile minerilor care au decis să se blocheze în minele  Petrila, Paroşeni şi Uricani au fost declanşate de lipsa unui contract ferm de livrare a cărbunelui către Complexul Energetic Hunedoara, aflat in subordinea Departamentului pentru Energie. Soluția temporară propusă nu a fost acceptată de protestari, cărora li s-au alăturat alți colegi pentru a-și susține creanțele.

Ca urmare a divergențelor apărute în negocierea prețului, au existat mai multe solicitări pentru a stabili întâlniri care să aibă ca rezultat final scoaterea din impas a negocierilor. Asfel, conducerea Ministerului Economiei a transmis o solicitare Departamentului pentru Energie pentru o întâlnire ce a primit primit un răspuns în sensul  unei medieri între cele două societăţi direct prin intermediul Departamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel