Data actualizării:
Data publicării:

Coreea de Nord a lansat o rachetă interzisă. A avut cel mai lung zbor înregistrat până acum

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres

O rachetă balistică intercontinentală a fost lansată de Coreea de Nord.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală, care a zburat timp de 86 de minute - cel mai lung zbor înregistrat până acum - înainte de a cădea în apă, au declarat Coreea de Sud și Japonia.

Racheta ICBM a fost lansată la un unghi ridicat și a ajuns la o altitudine de 7000 km. Acest lucru înseamnă că ar fi parcurs o distanță mai mare dacă ar fi fost lansată orizontal.

Lansarea de joi a încălcat restricțiile ONU și a avut loc într-un moment de deteriorare a relațiilor dintre cele două Corei și de retorică tot mai agresivă a Pyongyangului față de Seul.

Coreea de Sud a avertizat, de asemenea, miercuri, că se pregătește Coreea de Nord să lanseze ICBM-ul său în apropierea alegerilor prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.

Ministerul Apărării de la Seul a declarat că testul a fost destinat dezvoltării de arme care „trag mai departe și mai sus”.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat, într-un raport rar difuzat în aceeași zi de mass-media de stat, că lansarea arată „voința noastră de a răspunde dușmanilor noștri” și a descris-o drept „acțiune militară adecvată”.

„Afirm că Coreea de Nord nu își va schimba niciodată linia de consolidare a forțelor sale nucleare”, a declarat Kim.

Încălcarea mai multor rezoluții ale ONU

 

SUA au numit lansarea de joi o „încălcare flagrantă a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”.

„Aceasta demonstrează doar că Coreea de Nord continuă să acorde prioritate programelor sale ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice în fața bunăstării poporului său”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Sean Savett.

Coreea de Sud a declarat că va impune noi sancțiuni Coreei de Nord ca răspuns la lansare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat, de asemenea, lansarea, despre care a spus că reprezintă „încălcări clare ale rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate”, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Anterior, China vecină s-a declarat „îngrijorată”.

Pyongyangul a lansat ultima dată o rachetă ICBM în decembrie 2023, sfidând sancțiunile de lungă durată și paralizante ale ONU. Racheta respectivă a călătorit timp de 73 de minute și a parcurs aproximativ 1000 km.

Experții din Coreea de Nord consideră că lansarea a avut drept scop creșterea încărcăturii rachetelor sale.

Pyongyangul a dezvoltat rachete care pot „lovi continentul american chiar dacă transportă un focos mai mare și mai greu” sau chiar focoase multiple, a declarat Kim Dong-yup, profesor asistent la Universitatea de Studii Nord Coreene.

Lansarea, monitorizată de Japonia

 

Japonia vecină a declarat că a monitorizat lansarea de joi.

Oficialii sud-coreeni și americani s-au întâlnit după lansare și au convenit să „ia măsuri de răspuns puternice și variate”, a afirmat armata sud-coreeană într-o declarație.

„Armata noastră se menține pe deplin pregătită în timp ce împărtășim îndeaproape informații privind rachetele balistice nord-coreene cu autoritățile americane și japoneze”, a adăugat aceasta.

Lansarea de joi vine după ce Coreea de Sud și SUA au acuzat Coreea de Nord că trimite trupe în Rusia pentru a sprijini războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Pentagonul estimează că aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși să se antreneze în estul Rusiei. Un „număr mic” a fost trimis la Kursk, în vestul Rusiei, iar alte câteva mii sunt pe drum, a declarat SUA la începutul acestei săptămâni.

Presupusa prezență a trupelor nord-coreene în Rusia s-a adăugat preocupărilor crescânde privind aprofundarea legăturilor dintre Putin și Kim.

Pyongyangul și Moscova nu au confirmat și nici nu au infirmat aceste acuzații, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel