Data actualizării:
Data publicării:

Renumărarea finală confirmă victoria partidului pro-rus din Georgia, spune comisia electorală

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Renumărarea din Georgia a confirmat că partidul de guvernământ, pro-rus, Visul Georgian a câștigat alegerile, în timp ce instituțiile occidentale au dubii privind o evaluare justă.

Oficialii din Georgia au declarat că o renumărare parțială a confirmat că partidul de guvernământ a câștigat alegerile contestate, în timp ce o companie globală de cercetare și date a numit rezultatele oficiale raportate de comisia electorală „statistic imposibile”.

Opoziția pro-occidentală a repetat joi afirmațiile anterioare că votul parlamentar a fost „furat” de partidul de guvernământ Visul Georgian și a refuzat să recunoască rezultatele, adâncind incertitudinea în țara din Caucaz.

"Numărătorile finale s-au schimbat doar ușor în aproximativ 9% dintre secțiile de vot recenzate"

 

Președinta pro-europeană, Salome Zourabichvili, aflată în conflict cu partidul de guvernământ, a declarat rezultatele alegerilor „ilegitime”, susținând că a existat o „operațiune specială rusă” menită să submineze votul, pe care Kremlinul a negat-o. Opoziția a cerut proteste suplimentare săptămâna viitoare. Luni, zeci de mii de oameni au umplut străzile din Tbilisi pentru a protesta împotriva fraudelor presupuse.

Comisia electorală centrală a declarat pentru Agence France-Presse, joi, că o renumărare la aproximativ 12% dintre secțiile de votare, care a implicat 14% din voturi, „nu a dus la o schimbare semnificativă a rezultatelor oficiale anunțate anterior”.

„Numărătorile finale s-au schimbat doar ușor în aproximativ 9% dintre secțiile de vot recenzate”, a spus un purtător de cuvânt.

Cu toate acestea, opoziția georgiană afirmă că partidul de guvernământ a recurs la manipulări electorale pe scară largă, invocând discrepanțe evidente între rezultatele inițiale și un exit poll efectuat de case de sondări occidentale, care a arătat că partidul de guvernământ a obținut doar 40% din voturi. Joi, firma globală de cercetare de piață și date HarrisX, care a realizat unul dintre exit poll-urile pentru alegerile parlamentare din Georgia, a declarat că rezultatele oficiale raportate de comisia electorală erau „improbabile”.

Partidele de opoziție au declarat că nu vor intra în noul parlament „ilegitim” și au cerut alegeri anticipate

Observatorii internaționali, Uniunea Europeană și Statele Unite au criticat neregulile electorale și au cerut o anchetă completă. Comisia Europeană a declarat miercuri că nu va recomanda deschiderea negocierilor pentru aderarea Georgiei la UE, cu excepția cazului în care țara își schimbă cursul.

Ministerul de Interne al Georgiei a respins apelurile opoziției de a repeta alegerile. Ministerul a precizat că două persoane au fost arestate după presupuse fraude electorale la o secție de votare din mediul rural, iar procurorii au declarat că au deschis 47 de cazuri penale pentru presupuse încălcări electorale.

Miercuri, procurorii georgieni au declarat că au convocat-o pe Zourabichvili pentru a fi interogată, deoarece „se crede că deține dovezi privind o posibilă falsificare”. Președinta figurant a refuzat să se conformeze, afirmând că există suficiente dovezi de fraudă electorală și că procurorii ar trebui să se concentreze asupra investigației lor și să „nu mai facă politică cu președintele”.

Partidele de opoziție au declarat că nu vor intra în noul parlament „ilegitim” și au cerut alegeri anticipate.

Societatea Internațională pentru Alegeri Corecte și Demnitate, un ONG georgian, a declarat într-un raport publicat joi că „acest rezultat nu poate fi considerat ca reflectând cu adevărat preferințele alegătorilor georgieni”. Grupul a afirmat că a documentat „încălcări grave (electorale)”, inclusiv „intimidare, umplerea buletinelor de vot, vot multiplu, niveluri fără precedent de mită pentru alegători și expulzarea observatorilor din secțiile de votare”.

Un grup de observatori ai alegerilor din Georgia, un alt grup de activiști, a declarat anterior că a descoperit dovezi ale unui plan complex de fraudă electorală pe scară largă care a influențat rezultatele în favoarea partidului de guvernământ.

Înainte de alegeri, Bruxelles-ul a avertizat că acestea vor fi un test crucial pentru democrația în dezvoltare a Tbilisiului și vor determina șansele sale de a adera la blocul european.

Criticii partidului Visul Georgian, care devine din ce în ce mai conservator, îl acuză că deranjează eforturile de a adera la UE și că aduce fosta țară sovietică înapoi în orbita Kremlinului.

UE a suspendat procesul de aderare al Tbilisiului după ce Visul Georgian a adoptat în acest an o lege privind „influența străină”, pe care oponenții au definit-o ca o modalitate care oglindește legislația represivă din Rusia, ceea ce a generat săptămâni întregi de proteste de amploare pe străzi.

Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a insistat că alegerile au fost „complet corecte, libere, competitive și curate” și că integrarea în UE este „prioritatea principală” a guvernului său.

Rezultatele aproape finale ale alegerilor au arătat că Visul Georgian a obținut 53,9% din voturi, comparativ cu 37,7% pentru o coaliție de opoziție, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel