Minea, despre creșterea porcilor în curți: Fermierii, șanse sub zero
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Radu Minea susține că permiterea oamenilor să crească porci în propriile curți duce la falimentul marilor fermieri.

Autorităţile trebuie să se hotărască dacă România vrea să crească porci în ferme mari, pentru a face comerţ intracomunitar, sau în bătătura omului, "ca să-i mâncăm plini de veselie de Crăciun", susţine preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"România trebuie să ia o decizie, şi este treaba autorităţilor, dacă vrea să crească porci ca să facă comerţ intracomunitar, să folosească ceea ce rezultă din cultura mare, cereale pentru îmbogăţire în zootehnie şi pentru comerţ intracomunitar sau doreşte să creştem porci fiecare pe unde apucă, câţi apucă, ca să-i mâncăm plini de veselie de Crăciun. Eu nu sunt împotriva niciunei soluţii. Dacă se doreşte să mâncăm porci de Crăciun din bătătura oamenilor, nu am nimic împotrivă, dar să le spunem celor care au ferme mari să renunţe, pentru că şansele lor de revenire (în urma apariţiei virusului pestei porcine africane - n. r.) sunt sub zero", a spus Minea.

"România, la ora actuală, este un caz paradoxal"

El susţine că, potrivit datelor oficiale, 72% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, deşi datele pe care le-a constatat în teren ridică acest procentaj la 90%.

"România, la ora actuală, este un caz paradoxal. Potrivit datelor oficiale, are 72% din porcii crescuţi în gospodării din întreaga Europă. Spun date oficiale, pentru că avem cam 1,1 milioane de porci în gospodăriile populaţiei, iar pe datele din teren sunt peste 3 milioane, deci creşte pe procent la 90%, iar o parte din aceşti porci, aşa-zişi de subzistenţă, sunt o afacere curată. Când avem 4 milioane şi ceva de porci în complexe şi tot 4 milioane în gospodării, ştim de ce spunem că piaţa neagră este la 50% din piaţa reală. E o chestie de aritmetică. Măsurile de biosecuritate, cu sute de porci pe coclauri, pe câmp, în pădure, pe unde apuci, sunt imposibil de realizat", a avertizat Minea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel