Data publicării:

Militari americani răniți de către iranieni într-un atac cu rachete balistice din Irak

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
De la începutul războiului dintre Israel și Gaza, armata americană a fost supusă aproape zilnic la atacuri.

Mai mulți membri ai personalului militar american și un membru al forțelor de securitate din Irak au fost răniți într-un atac cu rachete balistice asupra bazei aeriene Ain Al Asad, la vest de Bagdad, sâmbătă, au declarat oficialii militari americani.

Atacul asupra bazei americane din provincia Anbar, care găzduiește în principal forțe irakiene, este cel mai mare atac cu rachete asupra trupelor americane din 2020, când Iranul a lovit aceeași bază ca represalii pentru un atac care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Suleimani, lângă Bagdad.

Grupuri militante sprijinite de Iran au lansat mai multe rachete balistice și rachete din interiorul Irakului în jurul orei locale 18:30, au confirmat oficialii militari americani.

"Sistemele de apărare antiaeriană din bază au interceptat majoritatea rachetelor, în timp ce altele au aterizat în bază", se arată într-un comunicat.

Forțele americane nu au confirmat amploarea vreunor leziuni, dar au declarat că personalul este evaluat pentru "leziuni la cap", în timp ce "evaluările pagubelor sunt în curs".

De la începutul războiului dintre Israel și Fâșia Gaza în octombrie, militarii americani au fost atacați de cel puțin 58 de ori în Irak și de alte 83 de ori în Siria de către militanți susținuți de Iran, în mod obișnuit cu rachete și drone de atac cu o singură direcție.

Militanții caută să impună o cost pentru sprijinul acordat de SUA Israelului împotriva grupului militant palestinian susținut de Iran, Hamas.

Într-o evoluție periculoasă, Iranul a lovit Erbil, capitala regiunii semiautonome Kurdistan din Irak, cu rachete balistice luni, susținând că a fost un atac asupra sediului de spionaj israelian, o afirmație negată de oficialii irakieni și irakieni-kurzi. Iranul a declarat că loviturile au reprezentat represalii pentru atacurile din interiorul Iranului și pentru asasinarea a patru consilieri de rang înalt ai Gărzii Revoluționare Islamice în Siria.

Autoritățile irakiene au declarat că cinci civili, inclusiv doi copii, au fost uciși în atacul cu rachete din Erbil.

Reprezentanta specială a ONU în Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, a apelat sâmbătă la toate părțile implicate să exercite maximă reținere.

"Orientul Mijlociu se află într-un moment critic, cu conflictul care continuă în Fâșia Gaza și acțiuni armate în alte părți care amenință să declanșeze un conflict major", a spus Plasschaert într-un comunicat.

"Irakul este în pericol să fie tras și mai adânc în acest conflict."

Aceste atacuri, a avertizat ea, "riscau să distrugă stabilitatea greu dobândită a țării și realizările făcute în ultimii ani".

Irakul este profund îngrijorat să devină un câmp de luptă între SUA, Israel și Iran.

Prim-ministrul irakian Mohammed Shia Al Sudani a anunțat măsuri pentru evacuarea trupelor americane după escaladarea conflictului cu milițiile șiiite aliate Teheranului. Peste o duzină de luptători, inclusiv un lider de miliție de rang înalt, au fost uciși în atacurile SUA.

Pentagonul a declarat că nu a fost notificat formal cu privire la planurile de retragere a trupelor americane din țară și susține că forțele sale sunt desfășurate în Irak la invitația guvernului de la Bagdad.

SUA au 900 de militari în Siria și 2.500 în Irak într-o misiune de consiliere și asistență pentru forțele locale care încearcă să împiedice o revenire a ISIS, care în 2014 a ocupat părți mari din ambele țări înainte de a fi învins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel