Scuzele n-au funcționat. Miliardarul britanic Joe Lewis, bun de plată: Are de dat 5 milioane de dolari, după ce a oferit ”ponturi”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Joe Lewis a primit trei ani de probațiune și o amendă de 5 milioane de dolari pentru că a împărtășit ponturi ilegale despre acțiuni.

Joe Lewis trebuie să plătească o amendă de 5 milioane de dolari și să execute trei ani de probațiune pentru că a împărtășit ponturi ilegale despre acțiuni, permițându-i fondatorului unei firme de investiții, în vârstă de 87 de ani, să evite închisoarea după ce procurorii și avocații săi au cerut clemență, scrie Reuters.

Profituri de milioane de dolari, pe ponturi

Judecătoarea districtuală americană Jessica Clarke din Manhattan l-a condamnat pe Lewis, care a pledat vinovat în ianuarie privind o acuzație de conspirație și două acuzații de fraudă cu valori mobiliare. Ghidul federal de condamnare prevedea o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.

Procurorii au declarat că fondatorul Tavistock Group, al cărui trust de familie controlează majoritatea echipei de fotbal londoneze Tottenham Hotspur, a transmis informații confidențiale despre companiile din portofoliul său către doi dintre piloții săi privați, precum și către prieteni, asistenți personali și parteneri romantici. Aceste ponturi le-au permis destinatarilor să obțină profituri de milioane de dolari, potrivit procurorilor.

În ianuarie, Lewis a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, acceptând o amendă de 50 de milioane de dolari pentru compania sa din Bahamas, Broad Bay. De asemenea, el a fost de acord să renunțe la locurile din consiliile de administrație ale unor companii americane și să renunțe la proprietatea majoritară a Boxer Capital, fondul axat pe biotehnologie unde procurorii spun că a primit ponturi.

Într-o scrisoare adresată instanței, Lewis și-a cerut scuze pentru acțiunile sale, spunând că acestea au fost stimulate de orgoliu și exuberanță copilărească și au dus la o umilință devastatoare și autoprovocată.

Cauțiune de 300 de milioane de dolari

Născut la Londra, care în prezent locuiește în Bahamas, a călătorit la New York pentru a face față acuzațiilor imediat după ce a aflat de punerea sa sub acuzare, au declarat avocații săi în documentele tribunalului. De atunci, Lewis a rămas în țară, depunând o cauțiune de 300 de milioane de dolari, garantată de iahtul său, Aviva, și de un avion privat.

Decizia sa de a nu lupta împotriva extrădării, împreună cu problemele sale semnificative de sănătate, i-a determinat pe procurori să recomande clemență pentru Lewis, ai cărui medici au spus că închisoarea ar putea fi letală.

Lewis are o avere de 6,2 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Procurorii au declarat că a colectat informații confidențiale despre patru companii în care a investit și a dat ponturi prietenilor și asociaților, între 2019 și 2021. Potrivit procurorilor, printre aceste companii se numărau Mirati Therapeutics, dezvoltator de terapii împotriva cancerului, și BCTG Acquisition, o companie cu cecuri în alb pe care Boxer Capital a sponsorizat-o și care a scos la bursă compania de biotehnologie Tango Therapeutics TNGX.O în urma unei fuziuni în 2021.

Cei doi piloți au fost, de asemenea, acuzați în acest caz că au obținut profituri ilegale de milioane de dolari din ponturile lui Lewis. Unul dintre ei, Patrick O'Connor, a pledat vinovat și urmează să fie condamnat în luna mai. Cel de-al doilea pilot, Bryan Waugh, a negat că a greșit și a declarat că acuzațiile ar trebui să fie respinse deoarece este acuzat doar de tranzacționare pe baza unor recomandări de acțiuni, nu a unor informații privilegiate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel