Mike Pence se pregătește să-l înfrunte pe Donald Trump în cursa prezidențială. De cine ar mai trebui să se teamă fostul președinte al SUA?
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cursa pentru nominalizarea Partidului Republican la Casa Albă, din 2024, este pe cale să se încingă, pe măsură ce doi concurenți cu multă notorietate se vor înscrie în alegerile primare.  

Fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, și fostul guvernator al New Jersey, Chris Christie, sunt pregătiți săptămâna viitoare să se alăture câmpului din ce în ce mai aglomerat.

Aceștia plasează o țintă politică mare pe spatele actualului favorit, fostul președinte Donald Trump, pregătind scena pentru ceea ce se promite a fi un concurs cu scântei.

Eventualul câștigător pare să îl provoace pe președintele democrat Joe Biden, la alegerile din noiembrie anul viitor.

Pence își va lansa campania pe 7 iunie în Iowa, potrivit unor surse apropiate campaniei sale, ceea ce-l va pune pe un curs de coliziune cu fostul său șef, scrie BBC.

Timp de patru ani, el a fost un adjunct loial domnului Trump în calitate de vicepreședinte al țării - până când revolta de la Capitoliul, din 2021, a rupt definitiv relația lor.

Fiul unui veteran din Războiul Coreean, Pence și-a început cariera în politica conservatoare ca prezentator la radio.

A fost ales în Congres în 2000 și a servit până în 2013, descriindu-se drept un „conservator cu principii” și aliniindu-se mișcării Tea Party.

A fost, de asemenea, guvernator al Indianei în perioada 2013-2017. În acest rol, el a adoptat cea mai mare reducere a taxelor din istoria statului și a semnat proiecte de lege pentru a restricționa avortul și pentru a lărgi beneficiile creștinilor protestanți.

Pence, în vârstă de 63 de ani, este un creștin evanghelic, iar adăugarea sa la biletul prezidențial din 2016 este creditată pentru a ajuta la mobilizarea blocului electoral crucial în numele lui Trump. Acest plan l-a transformat pe fostul președinte într-un „Mesia” al comunității evanghelice, nucleul tare al Partidului Republican.

Calm și blând, Pence a fost văzut ca un substitut eficient al președintelui coleric și agresiv. Dar Trump s-a întors împotriva lui pentru lipsă de „curaj”, după ce a refuzat să declanșeze o lovitură de stat după rezultatele alegerilor din 2020.

Manifestanții pro-Trump au luat cu asalt Capitoliul SUA în ianuarie 2021, la îndemnul fostului președinte, și au fost auziți scandând „Hang Mike Pence!” („Spânzurați-l pe Mike Pence). La un moment dat, rapoartele de presă spuneau că mulțimea se afla la o distanță de numai 12 m de vicepreședinte.

Cei doi și-au păstrat în mare măsură distanța de atunci, dar Pence a fost într-un dans delicat pentru a evita înstrăinarea alegătorilor prietenoși cu Trump.

Alți contracandidați care îi vor oferi emoții lui Trump

Chris Christie - fost guvernator al statului New Jersey (își va anunța intrarea în cursă la data de 6 iunie);

Ron DeSantis - guvernatorul statului Florida;

Tim Scott - singurul senator de culoare al Partidului Republican;

Nikki Haley - fostă ambasadoare a SUA la ONU;

Vivek Ramaswamy - antreprenor biotech;

Asa Hutchinson - fost guvernator al statului Arkansas;

Larry Elder - gazdă de talk-show a unui post de radio conservator;

Glenn Youngkin - guvernatorul statului Virginia (nu se știe clar când va intra în cursă).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel