Data publicării:
Mii de dosare de retrocedare, deblocate prin Ordonanță de Urgență a Guvernului
Guvernul a decis, miercuri, prin OUG, ca terenurile până la o mie de metri pătrați în mediul urban și de până la trei mii de metri pătrați în rural vor fi fi considerate "curți-construcții", la retrocedarea către proprietari,d acă ei fac dovada că la momentul preluării abuzive, pe suprafața lor erau constucții.
Guvernul precizează că titularii unor dosare de despăgubire nu dețin documentele care să ateste categoria de folosință a terenurilor solicitate, adică dacă la date preluării abuzive erau terenuri agricole sau curți-construcții. Cu alte cuvinte, chiar dacă se face dovada drepturile de proprietate, Comisia nu poate emite o decizie de validare.
Din șase mii de dosare analizate după intrarea în vigoare a legii, aproximativ 2.000 au fost înaintate Comisiei în vederea emiterii unei decizii. Pentru aproximativ 4.000 de dosare, Secretariatul Comisiei Naţionale nu a putut înainta o propunere de decizie întrucât deşi documentele din dosare au confirmat existenţa şi întinderea dreptului de proprietate, nu s-a putut stabili şi respectarea limitei de 50 de hectare. Acest blocaj are ca efect nerespectarea termenelor legale de soluţionare a dosarelor, termene stabilite prin Legea 165/2013, potrivit b1.ro.
Dosar Cordoș. 23 de inculpați și-au recunoscut vinovăția. DNA cere închisoare cu suspendare
Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile ce au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor aparţinând minorităţilor naţionale din România (Comisia specială) îşi modifică componenţa prin cooptarea câte unui reprezentant al Instituţiei Prefectului şi autorităţii publice locale. Ei se vor alătura reprezentanţilor ministerelor Culturii şi Cultelor, Justiţiei, Finanţelor Publice, Secretariatului General al Guvernului şi Cancelariei Primului-Ministru. Completarea componenţei Comisiei speciale are drept scop implicarea efectivă a coordonatorilor administraţiei publice în luarea deciziilor cu privire la imobilele ce urmează să fie retrocedate. Comisia specială îşi va desfăşura activitatea în prezenţa a minimum cinci membri şi va decide cu majoritatea de voturi a celor prezenţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News