Mii de amenzi au fost date pentru NERESPECTAREA măsurilor de protecție sanitară
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Mii de amenzi în ultimele 24 de ore. Sursa: Pixabay
Mii de amenzi în ultimele 24 de ore. Sursa: Pixabay
Peste 12.000 angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanți ai altor instituții au continuat ieri, 16 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecție sanitară, acțiuni care au presupus verificarea a aproape 4.600 de operatori economici și aproximativ 90.000 de persoane.

Astfel, angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu autoritățile locale, au verificat,  4.594 de  operatori economici, 227 de operatori de transport persoane, peste 10.100 de locații obiective de interes (inclusiv 3.571 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum și  89.727 de persoane, se arrată într-un comunicat al MAI.

Ca urmare a acestor verificări au fost aplicate 5.337 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 924.857 de lei.

Principalele abateri constate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, situații în care au fost aplicate 4.622 de sancțiuni contravenționale,  în valoare totală de  623.837 de lei.

Totodată, au fost aplicate 708 sancțiuni, în valoare de 294.550 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private,  transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor.

De asemenea, au fost întocmite 5 dosare penale, în care sunt cercetate 5 persoane, pentru  zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

La acțiunile de control au participat, zilnic, în medie, peste 6.700 de polițiști, 2.600 de jandarmi, 1.600 de polițiști de frontieră și aproximativ 1.200 de cadre ISU. În fiecare zi, efectivele MAI au beneficiat de sprijinul polițiștilor locali și al angajaților de la ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

În intervalul amintit, la linia telefonică TEL VERDE au fost primite 15 apeluri telefonice dintre care 7 s-au confirmat, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 7 de județe.

Spre exemplu, la data de 16 ianuarie a.c., polițiștii din localitatea Băleni (Dâmbovița) s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe raza comunei, se desfășoară un eveniment privat. Polițiștii au constat că într-o sală de evenimente private are loc o petrecere la care au participă 44 de persoane, fiind încălcate prevederile legale in vigoare. Administratorul societății a fost sancționat contravențional cu amenda de 10.000 de lei, iar participanții la eveniment au fost sancționați contravențional cu amenzi in cuantum de 1.000 de lei, fiecare.

În Cluj Napoca polițiștii au aplicat mai multe sancțiuni în cazul unei persoane care organizase o petrecere privată, fără respectarea legislației în vigoare, și a participanților la acesta. În cauză sunt în efectuate verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,zădărnicirea combaterii bolilor”.   

Măsuri de acest fel, având ca scop protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel