Data publicării:
Mihai Stoica, reacție acidă la adresa lui Octavian Popescu, pentru că și-a ales un mental coach: ”Este impostură! Nu mă mai rog de nimeni să joace fotbal”
Mihai Stoica a avut un comentariu controversat la adresa jucătorului Octavian Popescu, întrucât, având în vedere perioada de randament scăzut prin care trece, fotbalistul a apelat la serviciile unui mental coach. În opinia oficialului FCSB, terapeuții sunt niște impostori.
În cadrul discursului acid în care a desființat meseria de terapeut, Mihai Stoica a declarat și că niciun jucător important nu apelează la astfel de servicii, informație falsă având în vedere că echipele din campionate puternice au bugete alocate pentru protejarea sănătății mintale a jucătorilor.
"E clar că nu traversează o perioadă bună, şi la antrenamente realizările sunt mai puţine. Este puţin schimbat, eu m-am oferit să-l ajut cu absolut orice, nu a apelat la ajutorul meu, nu ştiu ce are de gând, nu am vorbit de mult cu el. L-am aşteptat să vină, dar el nu a venit. Eu nu trag de el, a pierdut echipa, bineînțeles, și va trebui să se lupte cu Coman și Miculescu. Altfel, îi va fi foarte greu să joace.
Nu există jucător de nivelul lui, în opinia mea, dar dacă această valoare nu este dublată şi cu o implicare totală a lui, dacă are alte preocupări, e problema lui. Nimeni nu îl aşteaptă. Nu pot discuta mai multe. După atâţia ani, nu mă mai rog de nimeni să joace fotbal. În momentul în care aud că un jucător apelează la un mental coaching, acel jucător nu mai prezintă foarte mult interes.
Aceia sunt nişte impostori, înţeleg că e la mental coach. Sunt niște impostori care prostesc jucătorii. Impostură este asta! Niciun fost mare jucător nu s-a făcut mental coach. Poate Ronaldo şi-a luat vreun mental coach ca să-l înveţe el meserie", a spus Mihai Stoica, la Orange Sport.
Premier League, unul dintre campionatele unde se pune cel mai mult accent pe sănătatea mintală a jucătorilor
Sarcina echipelor de elită de a oferi îngrijire la nivel superior, pentru personalul lor de joc și nu numai, este luată foarte în serios de către cel mai urmărit campionat de fotbal din lume.
Această scurtă prezentare a sprijinului psihologic pe care cluburile de top din Anglia îl oferă jucătorilor lor - pe baza informațiilor disponibile public despre manageri și personalul lor din spate - profilează persoanele însărcinate cu îmbunătățirea performanței psihologice și a bunăstării jucătorilor.
Ghidul prezintă o imagine mixtă a angajamentului cluburilor față de cauză. Manchester City, Liverpool și Chelsea se laudă cu sisteme de suport foarte apreciate.
În multe cazuri, cluburile indică expertiza psihologică deținută de manageri sau sprijinul pentru sănătatea mintală oferit participanților la programe de performanță a jucătorilor de elită, ca dovadă a angajamentului față de bunăstarea jucătorilor. De asemenea, merită remarcat faptul că unii jucători angajează psihologi în mod individual: Jack Harrison și Tyrone Mings sunt doar doi dintre jucătorii care au declarat public că consultă psihologi sportivi care nu sunt afiliați direct la cluburile lor.
Manchester United
Psihologul Sascha Lense, care a lucrat cu Ralf Rangnick la RB Leipzig, a fost numit să susțină echipa la sfârșitul lui 2021, într-una dintre cele mai notabile contribuții ale lui Rangnick la configurația de pe Old Trafford. Manchester United este și echipa unde joacă Cristiano Ronaldo, pe care Stoica îl amintește în discursul său.
S-au auzit destul de puține lucruri despre Lense, primul psiholog pe care diavolii roșii l-au asociat public cu prima echipă, după câțiva ani. Sosirea antrenorului Eric ten Hag ar putea semnala o altă schimbare a terapeutului principal, deși olandezul nu a adus un psiholog nou până acum.
Arsenal
David Priestley conduce departamentul de psihologie și dezvoltare personală al clubului, lucrând atât cu jucătorii primei echipe, cât și cu academia de juniori.
De-a lungul vremii, în presă au apărut informații despre modul în care Priestley a sugerat votul de căpitan, mult defăimat, în 2019, precum și faptul că l-a convins pe fostul antrenor, Unai Emery, să aleagă diferite persoane pentru a conduce grupările înainte de meci. Emi Martinez a creditat sprijinul lui Priestley ca fiind cheia dezvoltării sale în ultimul său sezon alături de tunari.
Rolul lui Priestley acoperă și dezvoltarea culturii organizaționale și a valorilor clubului, pe lângă consilierea psihologică.
Chelsea
Erich Rutemöller, fostul șef de antrenament pentru aspiranții antrenori la Asociația Germană de Fotbal, a lăudat înțelegerea teoretică a psihologiei, de către fostul antrenor al clubului Chelsea, Thomas Tuchel, într-un interviu acordat The Guardian în 2021. Capacitatea germanului de a dezvolta relații personale strânse cu jucătorii săi este neîndoielnică.
Tim Harkness, șeful de știință și psihologie sportivă al clubului Chelsea, oferă sprijin expert pentru Tuchel. Harkness, care a lucrat cu Bruno Demichelis, fostul coordonator științific al AC Milan, a condus un proiect de „codificare psihologică” în timpul petrecut de Mauricio Sarri pe scaunul fierbinte din Stamford Bridge. În cadrul inițiativei, Harkness și echipa sa au evaluat încrederea, concentrarea și motivația jucătorilor în timpul jocului, ca parte a unui program care a câștigat sprijinul lui Petr Cech, actualul director tehnic al clubului.
Liverpool
Descris de consultantul în psihologia performanței al clubului drept „psihologul șef” al lui Liverpool, Jurgen Klopp a arătat un interes puternic față de teoria din spatele pregătirii mentale și implementarea ei practică de-a lungul carierei sale. Acesta a obținut și o licență în psihologie, în timp ce juca la Mainz, iar fostul antrenor de la Borussia Dortmund a pus în practică studiile de mai multe ori în Germania. Empatia lui Klopp pentru echipa sa este puternic dozată: a fost uluit să afle că un membru al personalului nu cunoștea paternitatea iminentă a lui Andy Robertson, înainte de sosirea copilului fundașului stânga scoțian în 2020.
Lee Richardson, numit consultant în psihologia performanței la Liverpool, în 2019, oferă jucătorilor lui Klopp sprijin de specialitate. Fost jucător la Aberdeen, Blackburn, Halifax, Oldham și Watford, Richardson a început să studieze psihologia după ce a văzut cât de anxioși deveneau foștii săi colegi de echipă înainte de meciuri.
Manchester City
Măiestria tactică a lui Pep Guardiola este celebrată pe bună dreptate, dar posedă și o înțelegere acută a modului de a gestiona presiunile psihologice cu care se confruntă jucătorii săi.
Manel Estiarte, șeful departamentului de asistență și protocol pentru jucători al lui City, este un confident de încredere al lui Guardiola. Spaniolul a fost primul jucător de polo pe apă care și-a reprezentat țara la șase Jocuri Olimpice și oferă primei echipe o perspectivă valoroasă în gestionarea presiunii unui mediu sportiv de elită. Estiarte a fost lăudat de Guardiola pentru intuiția sa.
Și Simon Timson, directorul de performanță al clubului, deține un doctorat în psihologie sportivă. Timson a ajutat și echipajul de Skeleton al Marii Britanii să devină una dintre cele mai de succes echipe ale Jocurilor Olimpice de iarnă din țară.
Sub autoritatea lui Timson, David Young, un psiholog consultant, lucrează cu prima echipă a City din iulie 2019.
Acest sprijin este replicat în rețeaua de cluburi din cadrul „City Football Group” (CFG). Lorraine O’Malley, care face parte din departamentul de împrumuturi al celor de la City, oferă suport psihologic tuturor membrilor CFG.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News