Mihaela Bilic, despre ”o intoleranță la modă”: Faceți ”curățenie” în viața voastră
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre ”o intoleranță la modă”, ar care ține mai mult de răspunsul imunitar al organismului.

Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut câteva precizări importante în legătură cu histamina, despre care spune că este ”o intoleranță la modă”, după alte două intoleranțe,cea la gluten și cea la lactoză.

”Histamina, o intoleranță la modă. După “epidemia” de intoleranțe la gluten și lactoză, histamina a devenit inamicul sănătății noastre. Haideți să lămurim povestea histaminei!!

Ce e histamina?

O moleculă prezentă la toate animalele și produsă natural în mai multe organe: peretele gastric (stomac), neuronii din creier, globulele albe din sânge, dar care se găsește și în plămâni și în ficat”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Rolui histaminei și prezența în alimente

Potrivit nutriționistului, ”histamina este un neuromediator implicat în fenomenele inflamatorii și alergice, e responsabilă de răspunsul imun, determină constricția bronșiilor, vasodilatație la nivelul pielii, secreție acidă în stomac și stare de trezire în creier”, iar aceasta este prezentă și în alimentele care sunt indicate pentru o dietă echilibrată.

Astfel, în afară de histamina produsă de organism, ”toate alimentele fermentate conțin cantități variabile de histamină: brânzeturile, peștele marinat/afumat, murăturile, ciocolata, vinul și berea, drojdia, borșul”, a mai scris nutriționistul.

Există intoleranță la histamină

”În mod normal histamina e distrusă de enzima numită diaminoxidază. Dacă această enzimă e deficitară sau în cazul unui aport alimentar crescut de produse fermentate, poate crește nivelul histaminei în sânge.

Ce se întâmplă când există histamină în exces? Apare o reacție de pseudo-alergie alimentară manifestată cu înroșire a feței/pielii, dureri de cap, inflamația mucoasei nazale, greață, durere de stomac, diaree, erupții cutanate, mâncărimi, bufeuri de căldură, palpitații etc.

De precizat că aceste simptome au intensitate variabilă și dispar de la sine în câteva ore. Sunt rare cazurile în care este nevoie de tratament antihistaminic (antialergic).

De subliniat faptul că intoleranța la histamină este preponderent o afecțiune genetică (deficit de enzimă diaminoxidază), factorul alimentar fiind incriminat rareori și atunci în asociere cu alți factori declanșatori: efort fizic extrem, stres emoțional, fluctuații hormonale (femeile înainte de ciclul menstrual), boli infecțioase, anumite medicamente”, a mai scris Mihaela Bilic.

Bilic: Țin de funcționarea sistemului imun

”Intoleranțele și alergiile alimentare sunt mediate de histamină, dar țin de funcționarea sistemului imun, NU de alimentele consumate! Histamina o secretă și o metabolizează organismul așa cum știe/vrea el, iar aportul alimentar are o importanță minoră - ca și în cazul colesterolului, care e sintetizat de ficat, indiferent dacă mănânci iarbă sau ouă.

Înainte să dați vina pe mâncare, faceți “curățenie” în viața voastră, de cele mai multe ori problemele sunt emoționale/sufletești, nu alimentare”, a concluzionat medicul nutriționist.

Citește și: Deserturile care nu pun în pericol silueta. Mihaela Bilic, dezvăluiri importante: Nu are nicio legătură cu foamea, ne e poftă de ceva bun

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel