Micul dejun: Ce mănânci ca să ai energie și să-ți protejezi inima?
Cei care mănâncă sănătos dimineața beneficiază de energie și sunt protejați de boli cardiovasculare, relevă un studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology.
„Studiul dovedește că luarea micului dejun este un obicei pe care oamenii îl pot adopta foarte ușor și, astfel, pot să-și reducă riscul de a dezvolta o boală cardiacă”, a precizat Valentin Fuster, directorul spitalului Mount Sinai Heart și redactor-șef al Journal of the American College of Cardiology.
Lipsa micului dejun, indicator al stilului de viață
Oamenii de știință au analizat, pe durata a 6 ani, stilul de viață a circa 4.000 de angajați cu muncă de birou, din Spania. Rezultatele au arătat că doar 25% dintre angajați aveau un mic dejun complet, prima masă a zilei reprezentând 20% din totalul caloriilor zilnice. Dar majoritatea (70%) consumau între 5% și 20% din calorii la micul dejun, iar 3% nu mâncau deloc. De altfel, persoanele din ultimul grup aveau și alte obiceiuri alimentare nesănătoase și o prevalență mai mare a factorilor de risc cardiovascular, se arată în studiu.
Aceste persoane prezentau, de asemenea, circumferința taliei mai mare (obezitate abdominală), indice de masă corporala peste normal, hipertensiune arterială, nivelul grăsimilor în sânge și al glucozei a jeun peste valorile normale. Or, aceste probleme reprezintă principalii factori de risc cardiovascular.
Mai multe depuneri pe artere
Autorii studiului au folosit investigațiile cu ultrasunete pentru a descoperi eventualele depuneri de grăsime pe artere sau leziuni precursoare ale aterosclerozei. Cercetătorii au remarcat că persoanele care neglijau micul dejun prezentau de două ori mai multe acumulări de grăsime pe artere, comparativ cu persoanele care luau un mic dejun complet.
Persoanele care încep ziua fără micul dejun fac acest lucru crezând că vor pierde în greutate. Numai că, în cursul zilei, aceste persoane au tendința de a mânca mai mult din punct de vedere cantitativ, precum și mai dezechilibrat, cu aport crescut de grăsimi, zahăr, alimente rafinate.
Ce mănânci dimineața?
Micul dejun este important, dar contează foarte mult și ceea ce mănânci. Un mic dejun ideal ar trebui să fie bogat în fibre, proteine și grăsimi de calitate. În schimb, pe masa de dimineață nu ar trebui să se găsească produse de patiserie, mezeluri, dulciuri.
„Micul dejun este cel mai bun moment al zilei pentru un aport de fibre sănătoase pentru inimă, care pot contribui la reducerea colesterolului”, afirmă Lisa Moskovitz, nutriționistă, fondatoarea New York Nutrition Group.
Surse de fibre alimentare pot fi semințele de in sau fulgii de ovăz, care pot fi mâncate dimineața cu iaurt. O altă variantă sănătoasă ar fi omleta cu verdeață, alături de câteva feliuțe de roșii, castraveți, avocado. Tartinele cu pâine prăjită, unt și somon sunt ușor de preparat și constituie un mic dejun sănătos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News