Microbiota, nou organ al corpului uman. Trei lucruri pe care trebuie să le cunoşti
Microbiota, cunoscută anterior drept „flora intestinală", este ansamblul de bacterii și alte microorganisme care populează intestinul. Aceste microorganisme îndeplinesc funcții digestive și exercită o funcție de barieră împotriva alergiilor sau a răspunsurilor autoimune. Cercetări recente sugerează că dezechilibrul sau absența lor poate fi în spatele problemelor de sănătate aparent îndepărtate, cum ar fi autismul, astmul, boala Parkinson, diabetul sau obezitatea.
Jeffrey Gordon, director al Centrului pentru Științe Genomice și Sisteme Biologice, de la Universitatea Washington, din St. Louis (SUA), consideră că transplantul de bacterii sănătoase generate în tractul intestinal va vindeca multe boli. Nu sunt legate doar de sistemul digestiv (cum ar fi intestinul iritabil), ci și de probleme neurologice, cum ar fi Parkinson, sau de probleme respiratorii, cum ar fi astmul alergic sau rinita.
Studiile acestui cercetător arată că există o legătură intimă între microbiota și starea generală de sănătate. Dar, după cum afirmă el însuși, "este o disciplină care este încă în scutece și nu este un concept nou: acum 100 de ani se întrebau deja în ce măsură microbii determină sănătatea noastră. Ceea ce este nou este cutia de instrumente pentru a le studia. Acum putem folosi noi tehnologii, cum ar fi secvențierea ADN-ului", informează consumer.es.
Microbiota este încă un „organ" al corpului uman
Potrivit studiilor științifice, ființa umană nu este compusă doar din „celule umane", ci, pe lângă genele speciilor sale, și care alcătuiesc celebra hartă genetică, el are nevoie de „ceva" să-și dezvolte funcțiile vitale. Acest plus este adăpostit în bacteriile care sunt protejate în intestine, care conțin o mulțime de informații genetice și esențiale pentru ca organismul să își îndeplinească corect funcțiile. Prin urmare, comunitatea științifică consideră deja că microbiota este încă un „organ" al corpului uman. Și, în plus, una dintre cele mai importante.
Microbiota, trei lucruri pe care trebuie să le ştii
Ce este
Majoritatea oamenilor nu știu că în intestinele noastre există o lume microscopică vie care condiționează foarte mult funcționarea noastră ca ființe umane. Aceasta este microbiota, o serie de bacterii, viruși, paraziți și alte microorganisme pe care nu le știm încă și pe care până acum nu le-am luat în considerare ca parte a organismului nostru. Cu toate acestea, experții de astăzi o consideră chiar un nou „organ" ale cărui funcții specifice sunt esențiale pentru menținerea sănătății noastre bune.
Unde se află
Acest set de microorganisme se găsește în principal în tractul gastro-intestinal - de la gură la anus - dar cu o prezență mai mare în intestinul gros. Într-o măsură mai mică se găseşte şi în piele, cavitate bucală, nas, urechi, tractul urinar, vezica urinară și vaginul; adică în toate membranele mucoase ale corpului uman.
Pentru ce este
Cele mai studiate funcții sunt gastro-intestinale. Microbiota are o funcție de barieră împotriva alergiilor sau a răspunsurilor autoimune, intervine în procesul digestiv și produce vitamine și energie în colaborare cu alți compuși. Deși o mare parte din microbii noștri sunt concentrați în intestin, influența lor ajunge chiar și la creier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News