Microbiomul intestinal e mai important decât pare: ”E schimbător, în legătură directă cu regiunea geografică”
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ
Dr. Sanda Crețoiu a explicat, la Academia de Sănătate, ce boli poate să determine dezechilibrul microbiomului intestinal.

Microbiomul intestinal este mai important decât își imaginează majoritatea, iar rolul acestuia în starea de sănătate este incredibil de mare. Astfel, o perturbare a acestuia, un dezechilibru al florei intestinale este asociată cu afecțiuni precum sindromul metabolic sau ceea ce este cunoscut drept „intestinul permeabil”.

Dr. Sanda Crețoiu, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară și director medical la Clinica NutriScience, a explicat la Academia de Sănătate de ce, acest microbiom, poate avea un rol atât de important în sănătatea noastră:

„Acest microbiom este schimbător, în legătură directă cu regiunea geografică, deci dacă călătorim într-o altă țară el va fi influențat de acest curs.

Pe parcursul vieții, microbiomul se stabilizează în jurul vârstei de trei ani și predomină, ca bacterii, în fiecare etapă a vieții noastre alte tulpini, dar prin bacterii benefice înțelegem grupurile Lactobacillus, Bacteroides și Firmicutes, fiecare având rolul său în homeostazia intestinală, în special a intestinului gros.
Aceste bacterii pe care le-am menționat sunt responsabile de producerea de acetat butirat și propionat, care sun acizi grași cu lanț scurt, foarte importanți pentru menținerea integrității epiteliului intestinal și, de asemenea, s-a constatat că o perturbare a acestor produși rezultați prin metabolizarea fibrelor de către bacteriile menționate conduc la diferite perturbări.”

Continuarea pe dcmedical.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel