Michelangelo, Pieta, iluminare cu becuri LED
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
la pieta
la pieta
Vaticanul a reînnoit sistemul de iluminat al uneia dintre bijuteriile bazilicii San Pietro: sculptura la Pieta a lui Michelangelo Buonarroti, care a fost dotată cu becuri LED de ultimă generaţie, a informat luni Vaticanul într-un comunicat citat de EFE.

Fabbrica di San Pedro, care gestionează celebra bazilică vaticană, a explicat că fostul sistem de iluminat a fost înlocuit cu becuri LED, care pune în valoare statuia şi oferă mai multă lumină pentru a putea fi admirată. Noul sistem va permite totodată să fie reglată intensitatea luminii, să diferenţieze contrastul cu fondul, sau să reliefeze mai bine figurile sculpturii. Responsabilul Fabbrica di San Pedro, cardinalul Angelo Comastri, a declarat că noul sistem de iluminat, 'care a fost studiat şi din punct de vedere ştiinţific, permite să fie mai bine admirată şi înţeleasă valoarea universală a operei lui Michelangelo'. La rândul său, responsabilul Biroului de Conservare şi Restaurare, Pietro Zander, a subliniat că factorul luminii este foarte important, având în vedere că artistul a acordat multă atenţie acestui aspect în timpul realizării operei sale.

Sculptură ce trebuia să fie monument funerar

Pieta este o capodoperă a lui Michelangelo. Sculptura o reprezintă pe Fecioara Maria, ţinând pe braţe trupul neînsufleţit al lui Hristos, după coborârea de pe cruce. Pieta a fost cioplită timp de doi ani, în marmură de Carrara, aleasă personal de Michelangelo, după căutări meticuloase. Sculptura trebuia să facă parte din monumentele funerare, cărora Michelangelo le-a dedicat o bună parte din viaţă. Statuia se găseşte la intrarea în bazilica San Pietro, protejată de un geam securizat, după ce a fost atacată în anii trecuţi de un nebun cu un ciocan. Nici martorii scenei de nebunie nu s-au dovedit mai responsabili, adunând bucăţile de marmură din statuie, ca suveniruri. Din această cauză, unele părţi lipsesc, iar altele, precum nasul Fecioarei, au fost recreate, folosind material din poalele mantiei, într-un efort admirabil din partea restauratorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel