Data actualizării:
Data publicării:

Metode eficiente să scapi de răceală și gripă

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
gripă
gripă

Sezonul răcelilor este în toi. Iată câteva metode simple de a scăpa de acestea, potrivit The Independent.

Copiii sunt printre cei care răspândesc cel mai des afecțiunile respiratorii. „Copiii reprezintă un risc mare pentru alți oameni, deoarece tind să aibă niveluri foarte mici de igienă și sunt mult mai predispuși să transmită virusul altora”, spune profesorul John Oxford, virolog la Universitatea Queen Mary din Londra. Pe lângă vaccinare, iată care sunt alte metode de a preveni răspândirea răcelilor de sezon sau a gripei:

Folosiți apă caldă și săpun, nu gel dezinfectant de mână


O igienă bună a mâinilor este una dintre cele mai eficiente metode de a opri răspândirea virusului gripal deoarece mâinile sunt o sursă majoră de transmitere.  Când o persoană cu gripă își folosește mâinile pentru a acoperi o tuse sau un strănut, particulele de virus sunt depuse pe piele. Deși supraviețuiesc acolo aproximativ 15 minute, pot trăi până la 24 de ore dacă sunt apoi transferați pe o suprafață dură. Așadar, în această perioadă a anului, spălați-vă pe mâini după ce ați folosit transportul public, înainte de a mânca și chiar după utilizarea unui cărucior de supermarket.

Experții recomandă apă caldă și săpun pentru a alunga virușii, mai degrabă decât gelul de mâini. Un studiu publicat în septembrie în jurnalul mSphere a descoperit că germenii de gripă sunt mai predispuși să se răspândească atunci când oamenii folosesc doar gel de mâini, mai degrabă decât săpun și apă, deoarece mucusul interferează cu capacitatea alcoolului din gel de a dezactiva virusul gripei.

Păstrați o distanță de cel puțin 2 metri dacă cineva strănută


Particulele de virus gripal pot parcurge o distanță destul de mare atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Mai rău, particulele pot rămâne în aer câteva ore - și cu cât este mai rece, cu atât supraviețuiesc mai mult. Încercați să respirați cât mai lent, în timp ce vă îndepărtați de cineva care strănută. Acest lucru poate reduce riscul ca particulele contaminate din aer, care sunt în derivă, să ajungă în pasajele nazale, o cale principală către organism.

 

Carantina, una dintre cele mai eficiente metode de a opri răspândirea virușilor

 

„Înseamnă să închizi copiii infectați sau alți membri ai familiei în dormitorul lor timp de două-trei zile”, spune profesorul Oxford. Acest lucru înseamnă că ei au toate mesele în camera lor și lăsând-o doar să folosească baia. Contactul cu ceilalți trebuie evitat până când au trecut perioada cea mai infecțioasă - de obicei două-trei zile. 

Odihna potrivită vă ajută să luptați împotriva virusului

Știm cu toții că somnul potrivit este bun pentru sănătatea dvs. generală. Dar poate fi și mai important când vine vorba de gripă. Unele cercetări arată că cei care dorm  șapte până la opt ore și rareori suferă de lipsă de somn au un răspuns mai bun la combaterea afecțiunilor decât cei care au prea puțin somn.

Ia-ți propriul stilou pentru a lucra!


Virușii adoră suprafețele dure. Este locul în care supraviețuiesc cel mai mult în afara corpului. Așadar, birourile reprezintă o modalitate excelentă pentru viruși de a se răspândi.  „Recomand să folosești propriul stilou”, spune profesorul Openshaw, care sugerează și utilizarea propriului telefon mobil pentru apeluri de muncă, mai degrabă decât telefoane comune. „Dacă împărtășisem un telefon cu cineva la serviciu în timpul sezonului gripei, sunt predispus să preiau particule de virus de pe el”, spune acesta. „Ați putea folosi un pic de alcool pentru a-l curăța, dar puteți evita acest moment jenant dacă folosiți doar mobilul dvs.” a mai subliniat profesorul Openshaw.

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați poate stimula imunitatea


Alimentația sănătoasă contribuie la un sistem imunitar mai robust, care îți îmbunătățește șansele de a preveni infecția cu gripa. Dar poate o dietă „ketogenă” cu conținut scăzut de carbohidrați, similară cu controversata dietă Atkins, ar putea ajuta la combaterea virusului după ce l-ați prins? 

În cadrul testelor de la Universitatea Yale, s-a constatat că dieta bogată în carbohidrați cu conținut ridicat de grăsimi a declanșat eliberarea de celule imune care au stimulat producția de mucus în celulele care acoperă plămânii. Acest mucus suplimentar a prins virusul gripei înainte ca acesta să se răspândească și să înrăutățească lucrurile. A produs efectiv „îmblânzirea” gripei. Însă, experții spun că este prea devreme pentru a spune dacă o dietă ketogenă ar avea același efect protector la om.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel