Meteorologii spun cum va fi vremea de Paște. Mirela Polifronie: Temperaturile cresc de la jumătatea lunii aprilie
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Mirela Polifronie, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie, a fost întrebată cum va fi vremea în perioada sărbătorilor pascale.

„Este destul de devreme pentru vremea de Paști, însă, conform estimărilor meteorologice, ne-am aștepta ca temperaturile să crească de la jumătatea lunii aprilie. Momentan, nu s-ar întrevede o răcire drastică în jurul sărbătorilor pascale”, a spus Mirela Polifronie, miercuri, 30 martie, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„De asemenea, conform estimărilor, nu vom avea parte de precipitații în cantități însemnate, însă nu excludem apariția lor. Cum spuneam, este mult prea devreme pentru a ne pronunța pentru o prognoză exactă în perioada sărbătorilor pascale”, a subliniat Mirela Polifronie.

Citește și / Praf saharian în zona României. Precizări de ultimă oră de la Ministerul Mediului și ANM după incendiile din regiunea Cernobîl

Au fost transmise, miercuri, noi date deținute de autoritățile naționale în domeniu în privința evoluției situației generate de războiul din Ucraina și implicațiile generate în acest context pentru România și cetățenii români. Guvernul României face apel „la responsabilitate și la informarea din surse sigure”.

Calitatea aerului

Cu privire la transportul de praf saharian în zona României, Garda Națională de mediu informează că, în perioada 30 martie – 1 aprilie, circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre. 

Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi (31 martie) în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.

De asemenea, datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că, în următoarele zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. 

Totodată, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, la nivelul României, miercuri circulația aerului se va realiza predominant dinspre sudvest- vest spre nord-est- est, iar joi și vineri predominant dinspre sud- sud-vest spre nord- nord-est. Vântul va avea intensificări temporare la munte și local în restul teritoriului, cu precădere în regiunile sud-estice. 

Începând din această noapte se vor semnala precipitații, la început în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte, apoi pe arii restrânse și în rest. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel