Data publicării:
Meryl Streep, discurs emoționant la ONU: Pisicile au mai multă libertate decât femeile afgane
Meryl Streep, actrița de la Hollywood, a declarat, în contextul Adunării Generale a ONU, că „pisicile au mai multe libertăți decât femeile din Afganistan”, într-un apel adresat comunității internaționale pentru a pune capăt represiunii exercitate de talibani asupra femeilor, informează BBC.
Meryl Streep a subliniat faptul că, după intensificarea restricțiilor impuse femeilor, animalele din Afganistan par să se bucure de mai multe drepturi.
„Astăzi, în Kabul, o pisică are mai multă libertate decât o femeie. O pisică poate sta pe treptele din fața casei sale și se poate bucura de soare, poate să alerge după o veveriță în parc”, a spus Streep într-un eveniment desfășurat la sediul ONU din New York, dedicat drepturilor femeilor afgane.
Actrița a evidențiat că, în timp ce o veveriță poate să se bucure de libertatea pe care i-o oferă un parc, „femeile și fetele din Afganistan nu mai au acces la aceste spații publice, închise pentru ele de către talibani”. Streep a descris situația drept „o suprimare a legilor naturale” și a atras atenția că ceea ce se întâmplă în Afganistan ar trebui să fie un avertisment pentru întreaga lume.
Femeile nu au voie să privească bărbați cu care nu sunt înrudite în ochi
Declarațiile sale vin în contextul noilor „legi morale” introduse luna trecută de regimul taliban, care au impus restricții suplimentare asupra femeilor.
Printre noile măsuri se numără interzicerea vocilor feminine în public și interdicția ca femeile să privească în ochi bărbați care nu le sunt rude prin sânge sau căsătorie.
Aceste măsuri completează un lung șir de restricții pe care talibanii le-au impus de la revenirea lor la putere, în urmă cu trei ani. Femeile sunt obligate să-și acopere complet fețele și corpurile când ies din casă, iar accesul acestora la școli, parcuri, săli de sport și cluburi sportive este interzis. De asemenea, femeile au restricții severe în privința activităților profesionale pe care le pot desfășura.
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, prezent la același eveniment, a subliniat că Afganistanul "nu va putea ocupa un loc de drept pe scena internațională" fără implicarea femeilor cu educație și a celor care muncesc.
FOTO: Agerpres
Ce spun talibanii despre "legile morale"
În replică, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că „nimeni nu poate nega drepturile pe care Islamul le acordă femeilor”.
Suhail Shaheen, șeful biroului politic al talibanilor, a declarat pentru BBC că femeile sunt „parte esențială a familiei și societății” și că talibanii le „respectă profund în rolurile lor de mamă, soră și soție”, adăugând totodată că „niciodată nu le vom compara cu pisicile”.
Shaheen a susținut că, în prezent, sute de mii de femei afgane lucrează în diverse ministere și ca antreprenoare.
Totuși, numeroase țări occidentale, printre care Statele Unite și Uniunea Europeană, au criticat aspru noile legi, în timp ce talibanii le-au apărat, afirmând că acestea sunt conforme cu legea islamică Sharia.
Deși au promis în repetate rânduri că femeile vor fi readmise în școli după ajustarea sistemului educațional, până în prezent, nu au existat progrese semnificative în acest sens.
"Today in Kabul a female cat has more freedom than a woman. A cat may go sit on her front stoop and feel the sun on her face.... A bird may sing in Kabul, but a girl may not and a woman may not in public."
— Kristie (Kathy/Jane Doe 2) (@janefortruth) September 24, 2024
— Meryl Streep pic.twitter.com/AVxtKSLLjj
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News