Data publicării:

Merkel amenință Rusia cu sancțiuni. Nord Stream 2 nu trebuie folosit „ca o armă“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Merkel amenință Rusia cu sancțiuni. Nord Stream 2 nu trebuie folosit „ca o armă“ / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Merkel amenință Rusia cu sancțiuni. Nord Stream 2 nu trebuie folosit „ca o armă“ / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cancelarul german Angela Merkel spune că ar putea fi impuse sancțiuni suplimentare împotriva Federației Ruse.

Angela Merkel, în ultima sa vizită la Kiev înainte de a părăsi funcția de cancelar al Germaniei, i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că a înțeles îngrijorările sale cu privire la proiectul Nord Stream 2. Acesta se opune conductei, despre care spune că amenință securitatea Ucrainei.

Ucraina se teme că Nord Stream 2 condusă de Rusia va crește puterea Moscovei asupra aprovizionării cu energie a regiunii și va întări influența acesteia.

Duminică, în cadrul unei conferințe de presă comune, Volodymyr Zelensky a descris proiectul ca pe o „armă geopolitică a Kremlinului”, despre care a spus că ar fi „periculoasă pentru toată Europa”. De cealaltă parte, Angela Merkel, care va părăsi funcția de cancelar al Germaniei în această toamnă, după 16 ani de mandat, a declarat că Berlinul a fost de acord cu Washingtonul că Nord Stream 2 nu ar trebui utilizat împotriva Ucrainei.

Ea a spus că pot fi aplicate sancțiuni împotriva Moscovei în baza unui acord între Germania și SUA, dacă proiectul ar fi „folosit ca armă”.

Totodată, Zelensky a spus că este îngrijorat de ceea ce se va întâmpla peste trei ani, când se termină contractul de livrare a gazelor ruse prin conducte ucrainene. Pierderea a miliarde de dolari în taxele de tranzit ar afecta puternic economia Ucrainei. Astfel, Angela Merkel, care a purtat discuții vineri cu președintele rus Vladimir Putin, a promis că va furniza mai mult de un miliard de dolari pentru a contribui la extinderea sectorului energiei regenerabile din Ucraina.

Rusia furnizează deja aproximativ 40% din gazul UE - chiar înaintea Norvegiei, care nu se află în UE, dar participă la piața sa unică. Noua conductă va crește cantitatea de gaz care trece sub Marea Baltică la 55 de miliarde de metri cubi pe an, potrivit BBC.

Ucraina atrage atenția: Gazoductul Nord Stream 2, noua armă a Rusiei

 

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este "o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, primind-o la Kiev pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, care susţine acest proiect, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

"Examinăm acest proiect doar prin prisma securităţii şi îl considerăm o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului", a declarat Zelenski în timpul conferinţe de presă cu Angela Merkel.

La rândul său, Angela Merkel a insistat asupra faptului că Rusia nu trebuie să-şi utilizeze gazul ca pe o armă geopolitică împotriva Ucrainei. "Suntem de acord cu americanii: gazul nu trebuie să fie utilizat ca o armă geopolitică. În final vom vedea (dacă se întâmplă acest lucru), în funcţie de reînnoirea (de către Rusia) a contractului pentru tranzitarea (gazieră) a Ucrainei", a declarat Merkel, ca răspuns la criticile preşedintelui ucrainean.

În timpul vizitei pe care a întreprins-o vineri la Moscova, Angela Merkel a apărat, împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin, gazoductul Nord Stream 2 prin Marea Baltică, a cărui dare în folosinţă va priva Ucraina de taxele de tranzit esenţiale economiei sale şi care ar urma să fie finalizat în zilele următoare.

Totodată, cancelarul german a spus încă o dată că Ucraina ar trebui să rămână o ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, în timp ce Putin a dat asigurări că vor exista negocieri comerciale cu privire la acest subiect (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel