Meloni, furioasă după ce NATO a numit un diplomat spaniol pentru a se ocupa de flancul sudic al alianţei
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
NATO a confirmat marți numirea diplomatului spaniol Javier Colomina în funcția de emisar al alianței militare însărcinat cu coordonarea acțiunilor pe flancul său sudic, o mișcare care a provocat indignare în Italia, relatează Reuters.

Decizia de a numi un spaniol în funcția de emisar al NATO pentru flancul sudic a generat controverse majore în Italia, evidențiind tensiunile interne din cadrul alianței militare. În timp ce Javier Colomina este apreciat pentru experiența sa vastă în relațiile internaționale, guvernul italian consideră că postul ar fi trebuit să fie ocupat de un italian, având în vedere inițiativa premierului Giorgia Meloni de a crea această poziție.

Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, l-a acuzat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că a trădat Roma prin faptul că nu a numit un italian în această funcție, creată luna aceasta chiar la cererea premierului italian Giorgia Meloni. Guvernul italian a declarat la momentul respectiv că era de părere că un italian ar trebui să primească postul.

La sfârșitul săptămânii, Crosetto a declarat pentru ziarul La Stampa că Stoltenberg a nominalizat un spaniol și a considerat decizia drept "aproape un afront personal".

Javier Colomina este secretar general adjunct adjunct al NATO pentru afaceri politice și politica de securitate și a fost reprezentant special pentru Caucaz și Asia Centrală. "Orientul Mijlociu, Africa de Nord și regiunile Sahel sunt importante pentru Alianța noastră", a declarat Stoltenberg în comunicatul în care anunță numirea lui Colomina în calitate de Reprezentant Special pentru vecinătatea Sudică. "Javier Colomina are o vastă experiență în relațiile cu partenerii NATO. Numirea sa va consolida și mai mult activitatea importantă a NATO în sud", a asigurat secretarul general al NATO.

În calitate de Reprezentant Special pentru vecinătatea sudică, Colomina va servi drept "punct focal" al NATO pentru regiune. El va fi responsabil cu coordonarea și creșterea vizibilității eforturilor NATO în sud și va consolida angajamentul față de parteneri, precizează comunicatul alianței.

La summitul de la Washington, aliații au convenit asupra unui plan de acțiune care va spori angajamentul NATO în regiunile Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Sahel. Numirea reprezentantului special face parte din acest plan, a precizat Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel