Data actualizării:
Data publicării:

Medicul șef ATI SIBIU explică procedura prin care un pacient poate fi LEGAT sau SEDAT

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
imagine cu rol ilustrativ/ pixabay
imagine cu rol ilustrativ/ pixabay
ATI Sibiu se află în mijlocul unui scandal de proporții după ce un fost angajat de la Terapie Intensivă COVID a povestit că pacienții în stare gravă cu COVID-19 au fost legați, sedați și au murit sufocați, fiind ignorați de cadrele medicale. Șeful de la ATI Sibiu vine cu explicații justificative. 

ATI Sibiu. Când sunt legați pacienții

Medicul șef de la ATI Sibiu, Mihai Sava a afirmat, conform Mediafax, că ”Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există un protocol intern al SCJU Sibiu. Fotografiile publicate în presă evidențiază flictene la nivelul mâinii unui pacient, flictene care pot apărea în multiple situații chiar dacă acesta nu a fost contenționat mecanic. Contenția se realizează cu centuri de contemție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură!”. 

El continuă prin a spune: ”Pe perioada gărzii, pacienții sunt supravegheați de către medicul de gardă specialist sau primar, un medic rezident an mare și doi medici rezidenți an mic. Medicii alocați zonei roșii intră de două ori în decursul turei de dimineață (de 7 ore) cu o pauză de odihnă între cele două intervenții. În timpul acestor intervenții sunt consultați pacienții, se stabilește conduita terapeutică și se realizează tehnicile medicale care trebuie realizate de către un medic. Pe perioada gărzii medicii intră în zona roșie la fiecare internare care se face și de câte ori este nevoie dacă starea pacienților o necesită”. 

ATI Sibiu. Când sunt sedați pacienții 

Medicul șef precizează că permanent în zona roșie se găsesc asistente și infirmiere acestea putând solicita un medic în orice moment.

”Comunicarea între zona roșie și zona verde se face prin intermediul telefonului mobil al secției cu care se pot transmite și fotografii ale constantelor măsurate de monitoare, aparate de ventilație mecanică, rezultate de laborator și investigații imagistice. Acuzațiile prin care se afirmă că decesele unor pacienți s-au datorat deficiențelor terapeutice, trebuie dovedite prin probe și analizate de către persoanele care înțeleg procedurile medicale de specialitate și nu prin prisma unor sesizări anonime. Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni proprii. De asemenea sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienți supuși unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicație sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacții adverse severe. La pacienții cu intubație orotraheală (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca aceștia să poată tolera tehnicile de ventilație mecanică”, mai spune medicul Mihai Sava.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a declarat, luni, că a fost înregistrat un dosar penal pentru omor în cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel