Medicul Ion Ștefan: Dăm delete pandemiei în 2022
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 17 ian 2022, 16:24
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Un binecunoscut medic infecționist din prima linie, care a tratat sute de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, a vorbit despre finalul pandemiei.

„Din fericire, eu zic că avem mai multe resurse terapeutice, arsenalul terapeutic s-a îmbunătățit. Avem antivirale. Cu siguranță, va continua și vaccinarea. (...) Afișez un optimism prudent și cred că, dacă vor fi foarte multe cazuri într-o perioadă scurtă de timp, se va anula cumva posibilitatea apariției de mutații drastice și poate cine știe, cu același optimism, vom reuși imunitatea de grup”, a declarat, la Antena 3, locotenent colonel dr. Ion Ştefan, medic primar, șeful Secţiei Clinice de Boli Infecțioase de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Carol Davila.

Întrebat când crede că s-ar putea produce imunitatea de grup, în februarie, martie, Ion Ștefan a răspuns astfel: „Cred că aș fi prea optimist dacă m-aș gândi la martie, dar, în anul acesta, dacă lucrurile vor evolua favorabil, s-ar putea să dăm delete pandemiei!”

Pasiunea sa pentru literatură umoristică l-a ajutat să treacă mai ușor peste încercările din ultimii doi ani, când secţia de boli infecțioase pe care o conduce a fost sufocată de bolnavi. După volumele „Umor deosebit de grav" şi „Glume de Mestecat”, medicul primar specialist în boli infecțioase pregătește un nou volum, „Cu Masca pe căciulă", un volum de epigrame pandemice, epigrame medicinale.

„Să iau viaţa în glumă a fost o decizie destul de serioasă, pentru că umorul, cât ar părea de neserios, trebuie tratat cu toată seriozitatea. Cu umorul, nu este de glumit. Într-o ţară tristă plină de umor, cum zicea cândva Bacovia, hazul de necaz a fost un test de rezistență, de subzistență şi chiar de existență pentru poporul român. Aşa că, terapia prin umor este una foarte necesară”, a spus medicul Ion Ştefan la Antena 3.

Corona-drame cu medicul din prima linie care atacă pandemia cu umor:

Distanţarea absolută, să nu mă credeți absurd, este doar dacă soţia-i mută, iar bărbatul este surd.

În perioada de alertă, în vacanță cu soţia dacă ești, practici distanţarea corectă: ea la Mamaia, tu la Costinești.

2. -imagine fara descriere- (ion_stefan_despre_pandemie_08253300.jpg)

 

Coronavirus în România

În total, până luni, 17 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.911.546 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 20.619 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.776.122 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până luni, 59.257 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultiomele 24 de ore au fost raportate de către INSP 17 decese (9 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Satu Mare, Timiș, Vaslui.

Dintre cele 17 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 la categoria de vârstă 60-69 ani, 6 la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Din totalul de 17 pacienți decedați, 11 au fost nevaccinați și 6 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 de ani și prezentau comorbidități. Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.027, cu 380 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 485 de persoane, cu 11 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 485 de pacienți internați la ATI, 52 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 338 sunt minori, 317 fiind internați în secții, cu 44 mai mult decât în ziua anterioară și 21 la ATI, cu 8 mai mult decât în ziua anterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?