Data publicării:

Medicii de familie din Galaţi nu vor să se implice în campania de vaccinare

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Din 4 mai, campania de vaccinare împotriva COVID-19 se va extinde, după ce aproximativ 3.000 de medici de familie din România au acceptat ca imunizarea populației să aibă loc inclusiv prin intermediul cabinetelor pe care le dețin. 

Alegeri prezidentiale 2024

În Galați, interesul medicilor de familie pentru acest demers este însă foarte scăzut. Doctorii se plâng de slaba comunicare pe care o au cu autoritățile, dar și de birocrația excesivă din spatele acestei campanii.

Din cei peste 250 de medici de familie care au cabinete în județul nostru, doar 36 au confirmat Direcției de Sănătate Publică Galați că vor să participe la campania de vaccinare împotriva COVID-19. Deși coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, din 4 mai, începe vaccinarea și prin medicii de familie, aceștia din urmă încă nu știu prea multe despre detaliile acțiunii. Li s-a promis că vor primi 40 de lei pentru fiecare doză de vaccin administrată, însă procedura nu are în prezent acoperire legală, deoarece, la Ministerul Finanțelor, lipsesc unele avize necesare pentru a putea fi semnate contractele.

Totuși, trebuie spus că există și medici de familie din Galați care sunt deja implicați în această campanie, deoarece coordonează încă de acum trei luni, în paralel cu munca de la cabinet, și activitatea din centrele de vaccinare.

În privința vaccinării direct la cabinetul medicului de familie, autoritățile speră astfel să crească interesul populației pentru imunizarea împotriva COVID-19. Mai ales în zonele rurale, acolo unde informațiile ajung greu și, adesea, deformate, medicul de familie poate avea un rol foarte important în convingerea pacienților de pe listele de la cabinet să se vaccineze.

Într-o primă etapă, doctorii care au confirmat că, de săptămâna viitoare, se vor alătura campaniei, vor primi în jur de 25 de doze de vaccin Johnson&Johnson, potrivit lui Valeriu Gheorghiță. Deși există un stoc consistent de vaccin AstraZeneca, aceasta rămâne încă în depozite, deoarece oamenii se tem să se vaccineze cu el, în urma informațiilor despre posibilele efecte adverse pe care le-ar cauza.

Ce îi nemulțumește pe medici

Doctorul Dumitru Mărășescu, președintele filialei gălățene a Patronatului Medicilor de Familie, spune că reticența colegilor săi în a lua parte în număr mai mare la această campanie are la bază mai multe motive întemeiate.

"Sunt mai multe probleme de care ne lovim. În primul rând, pentru a vaccina împotriva COVID-19 în propriul cabinet, medicul trebuie să încheie un contract cu DSP, pe lângă cel pe care-l are deja cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acest lucru înseamnă birocrație în plus. În al doilea rând, sunt cabinete în care medicii lucrează tură contra tură. În aceste situații, nu e loc fizic pentru a se desfășura vaccinarea. Apoi, sunt zone unde curentul pică în mod constant. Se întâmplă și la oraș, și în sate. Dacă întâmpinăm astfel de situații, ce facem cu dozele de vaccin pe care le păstrăm la rece. Nu în ultimul rând, este problema financiară. Din banii pe care autoritățile spun că îi vor da medicilor de familie, 42 la sută pleacă înapoi ca taxe și impozite. Apoi, trebuie plătită asistenta, iar consumabilele și toate utilitățile trebuie să ni le asigurăm noi. Când tragi linie, te poți trezi că aduce medicul bani de acasă", este de părere dr. Dumitru Mărășescu.

În țară, din totalul de aproximativ 11.000 de medici de familie, doar 3.080 au confirmat că vor lua parte la campania de vaccinare prin propriul cabinet medical. În alte țări europene, cum ar fi Germania, spre exemplu, implicarea medicilor de familie în vaccinarea anti-COVID aproape a dublat numărul persoanelor imunizate zilnic, scrie Viata Liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel