Medalia Anei Bărbosu va ajunge în România. Mihai Covaliu (COSR): Este una meritată din toate punctele de vedere
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Ana Maria Bărbosu va intra în posesia medaliei de bronz de la finala la sol, recâștigată în instanță.

Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, este optimist cu privire la sosirea medalie de bronz care i-a fost acordată gimnastei Ana Maria Bărbosu, în urma deciziei Tribunalului de Arbitraj Sportiv și potrivit căreia americanca Jordan Chiles este obligată să returneze exact această medalie. 

”Medalia va ajunge foarte curând în România și sportiva noastră va putea intra în posesia ei.

Există câteva discuții în cadrul Federației Internaționale de Gimnastică, dar situația rămâne în atenția noastră și a Federației Române de Gimnastică. Până la sfârșitul acestei săptămâni medalia va fi în România.

Gimnastele noastre s-au întrecut de la egal cu cele mai bune sportive din lume și au demonstrat că au valoarea necesară să urce pe podium. Iar medalia pe care România în cele din urmă a primit-o este una meritată din toate punctele de vedere”, a declarat Mihai Covaliu în cadrul conferinței de presă organizată la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă la revenirea de la Paris, scrie Agerpres.

Șeful COSR a subliniat că medalia care va ajunge în România va fi exact cea pe care americanca Jordan Chiles a purtat-o la ceremonia de premiere a finalei de la sol de lunea trecută. 

”Eu cred că am citit toți foarte bine ce spune decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

Există o singură medalie de bronz, iar rezoluția spune că sportiva din Statele Unite revine la nota inițială, iar în acest fel clasamentul se schimbă. Astfel, sportiva din România revine în posesia acelei medalii de bronz”.

Mai mult decât atât, Mihai Covaliu a afirmat că se așteaptă motivarea din partea TAS pentru rezoluțiile pe care le-a dat în cazul în care au fost implicat cele două gimnaste din România și gimnasta din SUA.

”Avem toate detaliile acestui caz și acum așteptăm motivarea Tribunalul de Arbitraj Sportiv pentru rezoluțiile pe care le-a dat.

Sunt detalii tehnice, sunt detalii de regulament, detalii pe baza cărora nimeni nu își permite să ia vreo decizie neargumentată sau în afara regulamentelor", a adăugat Mihai Covaliu.

Citește și: Jordan Chiles nu se lasă! Nouă mutare prin care vrea să îi ia Anei Maria Bărbosu medalia de bronz

În contextul în care Federația Americană de Gimnastică a anunțat că au fost trimise noi probe video către Tribunalul de Arbitraj Sportiv, pentru a contesta decizia TAS, și prin care Chiles să îți păstreze medalia, întrebat dacă acest lucru este posibil, Covaliu a afirmat că este indicat să se rămână la ceea ce se știe concret.

”Discuțiile din acest moment se pot deschide, dar eu spun să ne concentrăm pe ceea ce avem la momentul actual. A fost un proces care s-a derulat foarte repede pentru că trebuia acest caz să primească o rezoluție până la încheierea Jocurilor Olimpice.

Noi am avut două contestații, una pentru Ana Bărbosu și una pentru Sabrina Voinea. Una a fost respinsă, cealaltă aprobată, astea sunt datele pe care le avem în momentul de față.

Până la alte acțiuni așteptăm ca medalia să vină în România și să intre în posesia sportivei noastre. După aceea sunt speculații și putem discuta, dar eu prefer să discutăm pe ceea ce avem concret”, a mai spus Mihai Covaliu.

Clasamentul de după decizia TAS

România a făcut la două contestații la TAS, pentru Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea, doar prima dintre acestea fiind acceptată.

Federaţia Internațională de Gimnastică s-a pronunțat, sâmbătă seară, și a confirmat faptul că Ana Maria Bărbosu are medalia de bronz în finala la sol de la Jocurile Olimpice, în urma deciziei Diviziei Ad Hoc a TAS, însă nu și contestația Sabrinei Voinea.

FOTO: captură video @ Eurosport

După hotărârea de duminică, primele locuri au rămas la fel cu cele dinainte de depunerea contestației de către antrenoarea lui Jordan Chiles, și anume:

Locul 1. Rebeca Andrade (Brazilia) - nota 14.166

Locul 2. Simone Biles (SUA) - 14.133

Locul 3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

Locul 4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

Locul 5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666 (nota primită înaintea depunerii contestației admise de arbitre după finală).

Citește și: Obiectivul României pentru JO din 2028, după ce delegația noastră a depășit așteptările la Paris

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel