Măsurile anunțate de Grecia, în contextul crizei energetice
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Măsurile anunțate de Grecia, în contextul crizei energetice / Foto: Pixabay, de John_Nature_Photos
Măsurile anunțate de Grecia, în contextul crizei energetice / Foto: Pixabay, de John_Nature_Photos
Află în articol care sunt măsurile Guvernului de la Atena, în contextul crizei energetice.

Guvernul de la Atena îşi propune să susţină o plafonare la preţurile la gaze şi electricitate, dar în paralel ar dori să se ajungă la o reducere cu 10 % a cererii de energie electrică, transmite Radio România Actualităţi, potrivit RADOR.

"În paralel cu Uniunea Europeană, care se grăbeşte să ia măsuri de urgenţă în plan european pentru a preveni un colaps economic din cauza crizei energetice, executivul de la Atena, preocupat, la fel ca toate guvernele europene de altfel, de perspectiva unui trend ascendent al costului la energie, a anunţat astăzi un set de măsuri, precum şi stimul, dar şi antistimul de economisire a energiei în sectorul public.

Staful economic grec doreşte o plafonare la preţurile la energie cu gaz şi o reducere cu cel puţin 10 % a cererii de energie electrică. Măsurile anunţate astăzi prevăd, printre altele, un sistem digital de monitorizare a consumului de energie în toate clădirile publice, numirea unui manager energetic la fiecare instituţie publică. La sfârşitul orelor de lucru, angajaţii trebuie să închidă dispozitivele, calculatoarele şi timpul de iluminare stradală trebuie optimizate.

Sancțiuni pentru cei care nu economisesc electricitatea

De asemenea, se prevăd sancţiuni pentru acele instituţii sau primării care nu se vor conforma cu măsurile de economisire anunţate de guvern. Astfel, ele vor fi excluse din programul de angajări de personal anual, nu vor primi fonduri suplimentare de la bugetul de stat dacă nu vor atinge normele de reducere a consumului de electricitate stabilit, însă instituţiile care vor reduce cu cel puţin 15 % consumul vor beneficia de o finanţare suplimentară de 5 % la bugetul anului următor.

Potrivit ministrului afacerilor interne, Makis Voridis, din cele 2.495 de organisme şi instituţii publice, doar 221 au activat până astăzi măsura de economisire a energiei, numind un manager energetic sau avansând la o înregistrare digitală a datelor. Ministrul a remarcat însă că în următorul interval de timp vor fi anunţate şi propunerile pentru gospodării privind reducerea consumului energetic, a explicat reporterul Michaela Lambrinidou.

Prețul energiei electrice din Austria va fi plafonat timp de doi ani

Guvernul Austriei a anunţat miercuri că intenţionează să plafoneze preţurile la energia electrică, măsură care va intra în vigoare în decembrie, pe fondul crizei energetice generate parţial de invazia Rusiei în Ucraina. Plafonarea preţurilor "este eficientă pentru aproximativ 80% din consumul mediu al unei gospodării şi atenuează masiv creşterea costurilor. Pentru consum mai mare de 2900 de kWh trebuie plătit preţul pieţei. Măsurile includ, de asemenea, şi stimulente pentru economia de energie electrică", a declarat cancelarul austriac, Karl Nehammer, înaintea unei reuniuni a consiliului de miniştri.

Îngheţarea preţului la energia electrică va intra în vigoare la 1 decembrie şi va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2024, economisind aproximativ 500 de euro anual pentru fiecare gospodărie, potrivit cifrelor date publicităţii de guvernul austriac, care intenţionează să treacă cât mai repede proiectul de lege prin Parlamentul de la Viena, "posibil în octombrie", după cum a mai spus cancelarul Nehammer, citat de Rador. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel