Măsuri coronavirus. Chirieac: Nu avem pretenţii de la mica Românie. Să fim serioşi!
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Analistul Bogdan Chirieac a comentat situația actuală din România, privind răspândirea coronavirusului și măsurile care se impun.

"Măsura incompetenței Guvernului Orban. Au trecut 72 de ore de când am cerut guvernului Orban să impună măsura izolării la domiciliu pentru toți cei care pot să lucreze de acasă. Pentru noi toți deplasările trebuie să fie strict limitate la aprovizionare sau drumul la locul de muncă și înapoi. Doar așa vom putea stopa răspândirea rapidă a virusului. Fiecare oră care trece fără această măsură înseamnă riscuri suplimentare de îmbolnăvire pentru mulți români", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

"Se vor aplica şi măsurile acelea mai dure"

Întrebat care ar fi motivul pentru care Guvernul Orban nu a luat măsuri mai curajoase până acum și dacă aceste critici ale opoziţiei sunt justificate, analistul politic Bogdan Chirieac a declarat:

"Eu înţeleg că este o decizie a specialiştilor şi vedeţi foarte bine că nici măcar la nivel european nu există o practică unitară. Multă vreme, Marea Britanie, Olanda, Suedia au mers pe ideea de activitate economică normală, cine să îmbolnăveşte stă acasă, cei în cazul cărora se agravează situația merg la spital. Acum, au mai schimbat şi ei. Eu cred că nu politicienii trebuie să ia decizii acum, ci specialiştii. Înţeleg că, în scenariul 4 - peste 2000 de infectaţi - se vor aplica şi măsurile acelea mai dure. Deocamdată, hai să rămânem aşa, iar dacă oamenii din România vor fi suficient de conştienți să aibă grijă, chiar dacă nu sunt total izolați, în afară de cei obligați acum să fie în carantină sau izolaţi, vom reuşi să trecem peste acest aspect.

"Nu avem pretenţii de la mica Românie. Să fim serioşi!"

După criza COVID, începe criza economică. Nici să închizi complet economia nu se poate. Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, Suedia, Norvegia, Austria, Elveția au nişte resurse. România nu are resurse. Ah, că nu sunt echipamente suficiente... Da deoarece Guvernul Orban, venit la putere pe 4 noiembrie, a avut o singură obsesie: alegerile anticipate. Nu s-a interesat că, din decembrie, a început nenorocirea în China. Acum, în favoarea Guvernului Orban, nu s-a sesizat Guvernul din Italia, nu s-a sesizat Germania, Marea Britanie. America, în ultimul moment, a tăiat zborurile cu China şi apoi cu Europa. Cam tot establishmentul occidental a fost luat pe picior greşit. Nu avem pretenţii de la mica Românie sau de la Bulgaria. Să fim serioşi!".

"Orban nu a reușit nici măcar lucrul ăsta să îl facă"

"În plus, lumea - şi cred că Macron le-a dat astăzi linia - pune punct globalizării în anumite domenii: fabricarea de medicamente şi de alimente. În România, s-a închis tot, că aşa au hotărât politicienii, guvernele care au fost. Trebuie să ai fabrica ta de medicamente, de echipamente medicale, trebuie să ai 50 de întreprinderi de alimente pe care să le consideri de interes de stat, chiar dacă sunt 100% private - "Nu băga statul acolo că le bagă pe toate în faliment". Trebuie schimbată abordarea, mentalitatea", a mai spus Bogdan Chirieac.

"Mai departe, cum se va descurca România? Vedeţi că Guvernul Orban nu reuşeşte să îşi rezolve problema cu angajaţii la stat care sunt şi nu sunt, au salariile întregi sau nu, au sporurile în continuare. Trebuie văzut cine vine la serviciu, cine este esenţial acolo, cine nu. Orban nu a reușit nici măcar lucrul ăsta să îl facă", a completat analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel