Mașinile de spălat vase cu abur supraîncălzit, singurele care omoară 99% dintre bacterii
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 06 sep 2022, 21:38
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
De multe ori, mașinile de spălat vase convenționale nu ucid toate microorganismele dăunătoare rămase pe farfurii, boluri și tacâmuri. Însă a apărut o nouă invenţie: spălarea cu abur supraîncălzit.

Aceste echipamente ultramoderne necesită cicluri care durează mult și care utilizează cantități mari de energie electrică, iar detergentul este eliberat în sursele de apă, poluând mediul. Însă pe viitor, spălarea vaselor ar putea fi mai ecologică.

Soluţie eficientă şi ecologică

În Physics of Fluids, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Dortmund și de la Universitatea Tehnică din München, ambele din Germania, au simulat o astfel de mașină de spălat vase, constatând că aceasta a ucis 99% dintre bacteriile de pe o farfurie în doar 25 de secunde. Modelul unei mașini de spălat vase idealizate arată ca o cutie cu pereți laterali solizi, o deschidere superioară și o duză în partea de jos. O farfurie acoperită cu o tulpină de bacterii rezistentă la căldură este plasată direct deasupra duzei. Odată ce farfuria atinge o anumită temperatură de prag în simulare, microorganismele sunt distruse.

Vârtej de abur

„Aburul iese din duză cu o viteză foarte mare. Putem vedea șocuri, iar fluxul turbulent care este creat are vârtejuri. Includem și transfer de căldură, care arată cum se schimbă căldura în caseta de simulare și condensul de pe suprafețele solide”, a spus autoarea Natalie Germann, de la Universitatea Tehnică din Dortmund.

Undele de șoc, create de viteza mare a aburului, sunt reflectate de suprafețele din mașina de spălat vase. În timp ce echipa s-a concentrat pe bacterii în această lucrare, șocurile ar putea fi folosite și pentru a îndepărta eficient resturile alimentare, notează Tech Xplore. „Studiul nostru ajută la determinarea puterii șocurilor, a poziției șocurilor și a vârtejurilor care sunt create în interiorul mașinii la spălarea vaselor. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru aranjarea obiectelor în interiorul mașinii de spălat vase și pentru amplasarea și orientarea duzelor”, a spus autoarea Laila Abu-Farah, de la Universitatea Tehnică din München, potrivit descoperă.ro.

Gadget-ul viitorului

În timp ce simulările arată o inactivare rapidă a bacteriilor, aplicațiile reale ale mașinii de spălat vase ar include mai multe farfurii și, prin urmare, vor necesita mai mult timp. Cu toate acestea, cercetătorii cred că spălarea cu abur supraîncălzit tot ar fi mai eficientă decât tehnologia convențională. Mașina de spălat vase cu abur supraîncălzit ar costa mai mult la început, dar costurile s-ar reduce pe termen lung prin economii de apă, electricitate și detergent. Aceasta ar fi ideală pentru utilizarea în restaurante, hoteluri și spitale, care trebuie să îndeplinească standarde de igienă ridicate. „Am confirmat că mașina de spălat vase cu abur supraîncălzit este promițătoare. Aceasta este prima lucrare care combină dinamica fluidelor și transferul de căldură cu schimbarea de fază și inactivarea bacteriană. Astfel pune bazele cercetărilor computaționale viitoare și lucrărilor tehnice ulterioare”, a spus Germann.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?