Masca de protecţie, obligatorie în spitale, recomandată în rest. Vâlcu: Rafila, poziţie echilibrată
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Anna Shvets, Pexels
Fotografie de la Anna Shvets, Pexels
Mai multe ţări au reintrodus masca de protecţie, fie obligatoriu, fie ca recomandare. Jurnalistul Val Vâlcu indică spre poziţia echilibrată a ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, dar spune că decizia este, în fond, una politică. Acesta a afirmat şi că resursele ar trebui redirecţionate spre ajutarea pacienţilor aflaţi în categoriile de risc. 

Țările în care masca este obligatorie

Cipru - de la începutul lunii iulie purtarea măștii este obligatorie în interior pentru toate persoanele cu vârste de peste 12 ani.

Grecia - purtarea măștii este obligatorie în spitale, mijloacele de transport în comun.

Franța - premierul recomandă o cu tărie folosire a măștii.

Qatar - purtarea măștii devine obligatorie din 7 iulie, în spațiile închise pentru persoanele cu vârsta mai mare de 6 ani.

Pakistan - începând cu 28 iunie, toți pasagerii aflați la bordul curselor aeriene interne sunt obligați să poarte mască.

Germania și Irlanda iau în calcul reintroducerea obligativității purtării măștii începând din această toamnă dacă se va menține trendul ascendent al infectărilor, scrie antena3.ro.

Vâlcu: Rafila, poziţie echilibrată. În rest, e decizie politică

"Ministrul Rafila a avut o poziţie extrem de echilibrată la DC NEWS. A spus că din punctul său de vedere obligatoriu este în spitale (n.r purtarea măştii de protecţie). În rest este o decizie politică. Specialiştii o recomandă de acum, dar e o decizie politică, o va lua Guvernul. Dacă nu mai poţi suporta să ţii o foiţă de hârtie în faţa nasului şi îl condamni pe bunic, pe fratele bolnav, asta e, atât putem. 

Din fericire există o strategie pe plan mondial. Au apărut, pe lângă anticorpii monoclonali care tratează boala, şi anticorpi monoclonali care previn îmbolnăvirea. Şi atunci ar fi o strategie să dirijiăm resursele spre cei vulnerabili, grupuri de risc, pacienţi imunodeprimaţi, imunosupresaţi, iar restul, cei care oricum nu cred în virus, nu se vaccinează, rămân pe cont propriu. Să se descurce cum or şti", a precizat Val Vâlcu în emisiunea Decisiv de la Antena 3. 

Iată ce a spus ministrul Alexandru Rafila la DC NEWS

Întrebat de către jurnalistul Val Vâlcu dacă revine obligativitatea purtării măștii din toamnă, Alexandru Rafila, ministru al Sănătății, a răspuns, în cadrul dezbaterii ”Pandemia COVID-19, 2022: Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere”: ”Masca a revenit în unitățile medicale. Noi avem o bază legală care permite conducerii fiecărei unități sanitare, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, să utilizeze masca, atât personalul, cât și pentru pacienți, pentru prevenirea transmiterii nosocomiale a diferitelor tipuri de infecții și aici includ și infecția cu noul coronavirus.”

”Dacă discutăm despre mască în general însă, în spațiile închise, aglomerate și-n mijloacele de transport în comun, noi nu putem face decât o recomandare în momentul de față, dar, dacă va exista o situație care să pună în pericol sistemul de sănătate, în ceea ce privește gradul de absorbție a pacienților, fie infectați cu COVID, fie cu alte patologii, sigur că vom prezenta situația, iar Guvernul României va lua măsurile necesare în funcție de context” a continuat ministrul Sănătății. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel