Mary Quant, designerul care a inventat fusta mini, a murit la vârsta de 93 de ani
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube  V&A Dundee
Sursa Foto YouTube V&A Dundee
Icoana anilor '60, inventatorul fustei mini, Mary Quant, a revoluționat moda cu rochii scurte și colorate, oferind femeilor libertatea de a se îmbrăca. Ea a murit la vârsta de 93 de ani în Surrey.  

Designerul de modă Mary Quant, care a intrat în istorie ca inventatorul fustei mini şi a icoanei de stil a anilor '60, a murit vineri, 13 aprilie, la vârsta de 93 de ani. Vestea morții ei a fost comunicată de familie într-o notă: Mary Quant s-a stins liniștit în casa ei din Surrey.

Buticul ei din inima Londrei a fost epicentrul unei revoluții culturale, mai degrabă decât una stilistică, hotărâtă să rupă brusc cu trecutul: fuste scurte, ciorapi colorați, cizme de cauciuc, tunsori proaspete și ușor de purtat. Într-un cuvânt: libertatea de a fi tânăr.

Cine a fost Mary Quant


Numele ei nu era poate la fel de faimos ca cel al altor stilisti, dar opera sa a marcat un înainte și după în istoria costumului. Mary Quant a reușit să înțeleagă – mai devreme și mai bine decât alții – că lumea se schimba în anii 1960.

Cu coșmarul a două războaie în spate, o nouă generație privea viitorul ca pe o pagină goală de scris, rupând definitiv de trecut. 

Barbara Mary Quant  s-a născut în 1930 la Blackheath, într-o familie de profesori universitari. Părinții ei visau la același lucru pentru ea, dar tânăra Barbara Mary avea alte planuri: a studiat desenul și a început o ucenicie cu Erik, un croitor de lux în  Mayfair.

Împreună cu partenerul Alexander Plunket Greene experimentează o nouă libertate a costumelor și în 1955 își deschide faimosul butic, Bazaar. Mai întâi vinde haine, dar apoi, dezamăgită de ceea ce găsește, decide să le facă singură, urmând cursurile de seară.

Mary Quant a inventat fusta mini?


Chiar dacă numele Mary Quant în imaginarul colectiv a rămas legat de acea lovitură de foarfecă care a eliberat picioarele femeilor, paternitatea fustei mini este încă dezbătută și astăzi.

Unii o atribuie lui André Courrèges, alții lui John Bates. Ea a închis succint întrebarea spunând că fusta mini a fost inventată de fetele care frecventau buticul ei.

Nu există nicio îndoială că fusta mini a sintetizat spiritul vremurilor: a rupt tabuuri, a scandalizat, a revendicat libertăți politice și sexuale. Mary Quant a lansat și colanții colorați, perfecți pentru a pune în valoare picioarele, iar întâlnirea cu o coaforă de 17 ani a făcut restul: astfel s-a născut mitul lui Twiggy.

Pe lângă modă, ea a avut o singură iubire de-a lungul vieții: soțul ei Alexander Plunket Greene, cu care s-a căsătorit în 1957. Împreună au avut un fiu, Orlando.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel